Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dům stojí téměř na hranici pozemku souseda, konkrétně nejdále 80 cm nejméně zhruba 40 cm, chystá se tam stavět plot, který tam nikdy nebyl, mám tam umístěnou skříň s elektroměrem a budu muset tuto zeď i vykopat k základům kvůli vlhnutí. Je nějaká ochranná vzdálenost, aby jsem se já dostal k domu a případně k jeho údržbě.

Přijde mi to naprosto nevhodné a když jsem říkal, že by mě mohl tam nechat alespoň metr, tak mi odvětil, že se nebude obírat o stavební parcelu. Narušuje tím naprosto normální soužití a já nechápu oč mu vlastně jde. V příloze zasílám snímek z katastru nemovitostí, jde o dělící čáru mezi pozemky 25/2 a 25/1.
Děkuji. Radim.

ODPOVĚĎ:
Na Vámi popsaný případ je možné pohlížet z hlediska stavebního práva (tedy z oblasti práva veřejného), i z hlediska práva občanského (tedy z oblasti práva soukromého).

1/ Stavební právo:
V první řadě je vhodné vyřešit otázku, zda Váš soused potřebuje ke zřízení předmětného oplocení nějaké přivolení stavebního úřadu, anebo zda je oprávněn vybudovat oplocení „ve volném režimu“.

Dle § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona platí, že pro zřízení oplocení není zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu, jsou-li současně splněny tyto tři podmínky:

- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše.

Není-li některá ze shora uvedených podmínek splněna, bude pro zřízení oplocení zapotřebí od stavebního úřadu získat územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona).
Nejste-li si jist, zda bude Váš soused oprávněn zřídit oplocení „ve volném režimu“ či zda k tomu bude potřebovat získat územní souhlas, můžete tuto otázku konzultovat s místně příslušným stavebním úřadem.
Vyjde-li najevo, že Váš soused bude potřebovat územní souhlas, bude od Vás muset získat podpis na situační výkres (tzn. že podpis situačního výkresu můžete podmínit tím, že soused zachová od Vašeho domu rozumný odstup – což musí být na situačním výkresu samozřejmě přesně zakresleno).

Základní zásady umisťování staveb (přičemž stavbou je samozřejmě i oplocení) jsou zakotveny v § 23/2 a § 25/1 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území, dle nichž platí, že:  


- umístěním stavby na hranici pozemků nebo v její bezprostřední blízkosti nesmí být znemožněna zástavba sousedního pozemku;
- vzájemné odstupy staveb musí umožňovat údržbu staveb a užívání prostoru mezi stavbami pro technická či jiná vybavení a činnosti, například technickou infrastrukturu.

Domníváte-li se, že zřízením oplocení přímo na hranici pozemků Vám bude do budoucna znemožněn či výrazně ztížen přístup k elektroměru, popř. údržba a opravy Vašeho domu, lze Vám v této věci doporučit kontaktovat místně příslušný stavební úřad a domáhat se zde, nechť v této věci zjedná nápravu.

2/ Občanské právo:

Dle § 1020 občanského zákoníku platí, že má-li pro to vlastník pozemku (zde Vy) rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel zřizování stavby na sousedním pozemku v těsné blízkosti společné hranice pozemků.
Vámi uváděné důvody (přístup k elektroměru, budoucí údržba či opravy domu) lze dle mého názoru považovat za dostatečně rozumné k tomu, abyste mohl tento požadavek vůči svému sousedovi vznést.
Tento požadavek vzneste samozřejmě písemně, přičemž zde identifikujte sebe i svého souseda, oba pozemky, stručně popište situaci a uveďte důvody, které považujete za rozumné. Především pak svého souseda tímto dopisem vyzvěte, nechť svůj plot nebuduje přímo na hranici pozemků, nýbrž nechť ho posune o určitou (přiměřenou) vzdálenost směrem do svého pozemku. Jeden podepsaný stejnopis dopisu si ponechte, druhý doručte svému sousedovi prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou, anebo osobně za přítomnosti svědka, popř. oproti podpisu).
Pakliže by soused Vaší výzvy nedbal, nezbývalo by Vám, než tuto věc řešit soudní cestou. V první řadě byste mohl místně příslušnému okresnímu soudu navrhnout vydání předběžného opatření (kterým by bylo Vašemu sousedovi prozatímně zakázáno stavět plot), přičemž následně byste se musel

posunutí plotu domáhat prostřednictvím žaloby. Pro učinění příslušných právních kroků Vám doporučuji advokátní zastoupení:
https://www.cak.cz/

Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že bude-li pro zřízení sousedova plotu zapotřebí získat územní souhlas a rozhodnete-li se věc řešit i soukromoprávní cestou (tedy soudně), budete postupovat dle § 1004 občanského zákoníku (v tuto chvíli se však jedná o informaci poněkud předčasnou).
______________________

Právní předpisy zmiňované v odpovědi:

  • zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
  • vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
  • zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.