Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Začínáme být bezradní ohledně našeho stavebního řízení a následně stavebního povolení. Bohužel sousedé nám dělají pořád samé problém. Začalo to už při kreslení naší projektové dokumentace, tedy PD na náš rodinný dům (RD) a teď pořád neustálými námitkami v řízení a teď odvoláním na kraj.

Podle pracovníka stavebního úřadu argumentují procesními chybami, za které my nemůžeme a dalšími věcmi.
Prosím máme nějakou šanci uspět na kraji? Bohužel jsme starší manželé a chceme si postavit malý domek na důchod, manžel má zdravotní problémy a už mu nevyhovuje patrový dům, který teď máme. Naše řízení se táhne už od zimy 2018. Děkuji, Irma

 

ODPOVĚĎ:
Sousedé jsou ze zákona účastníky stavebního i územního řízení a mají tak poměrně velké množství práv – podávat námitky, odvolat se apod. Těchto práv nemohou být zbaveni ani v nich jakkoliv omezeni, když jejich uplatňováním je celé řízení značně protáhnuto. Za uplatňování těchto práv nemohou být ani nijak sankcionováni. Jsou také oprávněni rozporovat procesní chyby v postupu stavebního úřadu.

Jejich námitkami se vždy musí úřady zabývat, dokud nebudou vyřešeny, nepodaří se získat stavební povolení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.