Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je nějaká možnost dovolání - kde? Jde o letité používání suchého WC. Soused do dnešní doby (i když byl příslib splachovacího) používá suché WC, které je od našich oken vzdáleno cca 8 m. Zápach neumožňuje ani otevřít okna. V domě, který obývá již desítky let, splachovací WC nemá a domluva s ohledem na jeho povahu a i na nepořádek na dvorku není možná.

Je záhadou, jak je možné užívání nezkolaudovaného rodinného domu bez řádného WC v 21. století. Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím pracovně do 2 částí:

1/ Veřejnoprávní řešení:
Obývá-li Váš soused „nezkolaudovaný“ dům, tzn. stavbu, jejíž užívání nebylo povoleno stavebním úřadem postupem dle § 119 a násl. stavebního zákona, je nejjednodušší variantou kontaktování místně příslušného stavebního úřadu a upozornění na existenci právně závadného stavu.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu pak doplňuji, že § 24b/1 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území počítá v případech, kdy splaškové odpadní vody nelze odvádět do kanalizace alespoň s vybudováním žumpy, která musí být v budoucnu připojitelná ke kanalizaci a snadno přístupná (další právní úprava žump je pak obsažena v § 4 vyhlášky o technických požadavcích na stavby).
Dle § 11/7 vyhlášky o technických požadavcích na stavby pak musí mít záchody a prostory pro osobní hygienu umělé osvětlení v souladu s normovými hodnotami, musí být účinně odvětrány v souladu s normovými hodnotami a musí být dostatečně vytápěny s možností regulace vnitřní teploty.
V souvislosti s používáním suchého záchodu pak přichází v úvahu rovněž kontaktování místně příslušného vodoprávního úřadu (§ 104/2 zákona o vodách), a to v případě že by hrozilo např. znehodnocení podzemní vody vlivem průsaků apod.


2/ Soukromoprávní cesta:
Z hlediska soukromého práva je Vámi popsaný případ učebnicovým příkladem tzv. sousedských imisí. Dle § 127/1 Občanského zákoníku se musí vlastník věci zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto mimo jiné nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy pachy nebo pevnými a tekutými odpady.
Pokud Váš soused tuto povinnost porušuje, můžete se obrátit na místně příslušný okresní soud s tzv. sousedskou žalobou, v níž vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, přiložíte maximum důkazů (např. kopie proběhnuvší písemné komunikace, listinné výstupy z jiných řízení, navrhnete provedení svědeckých výpovědí apod.) a budete se domáhat, aby soud Vašemu sousedovi uložil povinnost se právně závadného počínání zdržet, popř. odstranit jeho následky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.