Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Co dělat, pokud jsem požádal obec o udělení výjimky ze stavební uzávěry a oni tuto žádost zamítli? Skutečný důvod: panují zde obecně velmi negativní vztahy mezi obcí a větší chatovou oblastí. Lze se nějak odvolat k nadřízenému orgánu, který mou žádost zhodnotí objektivně.

Existuje vůbec ještě nějaká možnost, např. nadřízená komise? Pokud ano jak mám postupovat? Děkuji, Jan

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že územní opatření o stavební uzávěře (vydávané jako opatření obecné povahy podle správního řádu) omezuje nebo zakazuje v nezbytném rozsahu stavební činnost ve vymezeném území, pokud by mohla ztížit nebo znemožnit budoucí využití území podle připravované územně plánovací dokumentace (jestliže bylo schváleno její zadání) nebo podle jiného rozhodnutí či opatření v území (jímž se upravuje využití území), přičemž územním opatřením o stavební uzávěře nelze omezit nebo zakázat udržovací práce (§ 97/1 stavebního zákona).
Dle § 99/3 stavebního zákona může rada obce udělit na žádost výjimku ze stavební uzávěry (na udělení výjimky tedy není právní nárok), pouze však v případě, že povolení výjimky neohrozí sledovaný účel, přičemž proti rozhodnutí o výjimce se nelze odvolat. Žádný řádný opravný prostředek proti rozhodnutí rady obce proto k dispozici nemáte.
Nabízí se Vám však možnost napadnout zamítavé rozhodnutí obce správní žalobou dle § 65 a násl. soudního řádu správního (v tomto případě by o žalobě rozhodoval místně příslušný krajský soud), popř.se obrátit na Nejvyšší správní soud s požadavkem na zrušení územního opatření o stavební uzávěře jako celku (§ 101a a násl. soudního řádu správního). V obou případech je prakticky nezbytné advokátní zastoupení.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že dle § 102 stavebního zákona náleží vlastníkovi pozemku nebo stavby, jehož práva byla při užívání pozemku nebo stavby na základě územního opatření o stavební uzávěře omezena, náhrada. V této souvislosti se proto můžete obrátit s písemnou žádostí o poskytnutí náhrady (která musí být doplněna znaleckým posudkem) na příslušnou obec.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.