Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Rodiče vs. sousedi. Sousedova stavba bez stavebního povolení. Jde o rozšíření + zastřešení původní terásky (není ve stavebním plánu z r.1989 - kolaudace domu), na kterou vchází z kuchyně. Majitelka domu je jen sousedka, jedná za ni ale soused bez plné moci.

Soused se ptal táty (říjen 2011), jestli si může terásku rozšířit o 15 cm, to mu povolil, matky (oba rodiče jsou majiteli domu) se ale nikdo neptal. Rozšíření je celkově o více jak metr, mohutná konstrukce z trámů a zastřešení tmavou krytinou. Stavba je nevzhledná, brání světlu v domě rodičů, ze vnitřku domu se na ni dívají (celková šířka cca 2m, délka 5m) Mají pocit, že žijí v králíkárně, výrazným způsobem to poškozuje cenu jejich stavby a kvalitu života. Sousedé jsou velmi hluční. Rodiče napsali žádost o odstranění stavby - rada z odboru staveb MěÚ. Úředník přiznal, že povolil TELEFONICKY zastřešení balkonu aniž by ho viděl a uznal, že toto není balkon. Soused lživě uvádí, že má od táty vše (i rozsah stavby) povolené. Ona bude žádat o dodatečné stavební povolení. Naši trvají na odstranění černé stavby. Mají šanci domoci se spravedlnosti? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
V případě Vašich rodičů záleží vše na úvaze příslušného stavebního úřadu.
Dle § 129/1 písm. b) stavebního zákona nařídí stavební úřad vlastníku stavby (popř. s jeho souhlasem jiné osobě) odstranění stavby prováděné (nebo provedené) bez rozhodnutí nebo opatření stavebního úřadu (vyžadovaného stavebním zákonem) anebo v rozporu s ním (tzv. nepovolená stavba).
Tato nepovolená stavba však může být dle § 129/2 stavebního zákona dodatečně povolena, pokud její vlastník (popř. stavebník) prokáže, že:
a/ stavba není umístěna v rozporu se záměry územního plánování,
b/ stavba není prováděna či provedena na pozemku, kde to zvláštní právní předpis zakazuje nebo omezuje,
c/ stavba není v rozporu s obecnými požadavky na výstavbu nebo s veřejným zájmem.
V současné chvíli by mělo být stavebním úřadem zahájeno řízení o odstranění nepovolené stavby, přičemž při splnění shora uvedených podmínek může být toto řízení „přeměněno“ na řízení o povolení stavby (§ 129/3 stavebního zákona).
V řízení o povolení stavby (§ 111 až § 115 stavebního zákona) budou mít Vaši rodiče postavení účastníků tohoto řízení, tzn. že budou oprávněni nahlížet do příslušného správního spisu (popř. si z něho pořizovat výpisy či kopie), vyjadřovat se k jednotlivým úkonům v řízení a zejména podávat námitky dle § 114 stavebního zákona. Vašim rodičům lze doporučit zejména aktivní přístup (mimo jiné i sledování úřední desky stavebního úřadu) a trvání na odstranění (resp. nepovolení a následné odstranění) závadné stavby.
Pokud by stavební úřad sousedovu stavbu přesto dodatečně povolil, mohou se Vaši rodiče bránit podáním odvolání proti takovému rozhodnutí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.