Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 1.6.2023 jsem uzavřela pracovní smlouvu s novým zaměstnancem. Jedná se o osobu se zdravotním postižením a tak práci vykonává z domova. Dostávám na něj o úřadu práce dotaci (zaměstnávání osob s ZP). Dnes (09.10.2023) 26.9.2023 jsem se dozvěděla, že byl od 28.4.2023 až do dnešního dne práce neschopný. Na základě pracovní smlouvy byla vyplacená mzda za 6-8/2023 a odvedeno pojistné na sociální zabezpečení.

Mohu s ním rozvázat pracovní poměr dohodou (zaměstnanec bude souhlasit), ale pracovní poměr neměl vzniknout, když byl v pracovní neschopnosti. Já jsem o tom nevěděla, žádnou pracovní neschopnost jsem nedostala, mám potvrzení od lékaře, že může pracovat a bylo definováno od kdy nastupuje do práce. Náklady na mzdu si neuplatním, ale co odvody? Byl pojištěný a zpětně ukončit pracovní poměr? Prosím o radu co v tomto případě dělat, abych se nedostala do problému se zákonem. Nejde mi o náklady na mzdu, on pracoval, ale neměla s ním být uzavřená pracovní smlouva. Jak to vyřešit. Moje zkušenosti na toto nestačí, nikdy jsem se s tím nesetkala a hledala jsem odpověď i na webu, ale marně. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Anna.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně je možné říci, že samotná pracovní neschopnost nemusí nutně znamenat, že nemůže vzniknout pracovní poměr. Zaměstnanec může být pro některé práce práce neschopný a pro jiné práce schopný (např. zaměstnanec se zlomenou nohou nemůže vykonávat úklid, ale může při léčebném režimu dělat překlady).
Je proto třeba obrátit se na Úřad práce, který vyplácel dotaci, a na příslušnou OSSZ a situaci řešit s nimi s ohledem na konkrétní okolnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.