Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz ohledně dluhu a evidence u ČSSZ jako OSVČ. V7/2022 jsem ukončil podnikání resp. činnost OSVČ, živnostenský list jsem měl od roku 1998, ale v podstatě jsem vůbec nepodnikal. Více jak 10 let pracuji na HPP (jen jeden měsíc před 4 lety jsem byl bez práce), s tím že jako OSVČ jsem měl nulové příjmy, takže činnost OSVČ byla vedlejší.

Problém je v tom, že jsem byl celou dobu evidován jen na finančním úřadu a na VZP, ale nikdy jsem se nepřihlásil na OSSZ a paradoxní je, že na to v OSSZ nějak vůbec nepřišli.   Nicméně bych rád nějak to předchozí období napravil a využil k tomu již probíhající "milostivé léto". Prosím jak mám nejlépe postupovat, nebyl by problém uhradit dluh na pojistném, jde hlavně o období před deseti lety a pak ten jeden měsíc před 4 lety. Jde také o to na co všechno má OSSZ nárok, kdybych to s ní nějak začal řešit, slyšel jsem že existuje 10letá promlčecí lhůta na platbu sociálního pojištění tak bych teoreticky mohl doplatit pojistné jen za ten jeden měsíc? Prosím jak mám nyní postupovat vůči ČSSZ/OSSZ. Chci to s nimi řešit abych měl klid a to milostivé léto může být vhodná příležitost jak tyto resty nyní vyřešit. Předem moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 18 zákona č. 589/1992 Sb. o pojistném na sociální zabezpečení se právo předepsat dlužné pojistné promlčuje za 10 let ode dne splatnosti. Jestliže je tedy Váš dluh na sociálním pojištění z doby podnikání starší deseti let - vznikl v červnu 2013 a dříve - pak je toto sociální pojištění již promlčené a nemusíte ho hradit. Aby ho po Vás Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) nemohla vymáhat ani v budoucnu, je zapotřebí uplatnit námitku promlčení. Pokud by Vám tedy ČSSZ kdykoliv v budoucnu zaslala vyúčtování pojistného za tato období před deseti lety, doporučuji ČSSZ písemně sdělit, že podle výše uvedeného ustanovení příslušného zákona je pojistné již promlčeno a ČSSZ by ho po Vás neměla dál vymáhat.
Jediné pojistné, které je teoreticky zapotřebí uhradit, je tedy pojistné za ten jeden měsíc, kdy jste nebyl zaměstnaný a tudíž jste nebyl OSVČ s vedlejší, ale s hlavní činností. Pokud Vás ale ČSSZ za celou dobu Vašeho podnikání nekontaktovala ohledně vyúčtování dlužného pojistného, je otázkou, zda na sebe žádostí o vyčíslení dlužného pojistného (zbytečně) neupozorníte - rozhodnutí záleží na Vás. Příslušné oznámení o úhradě dlužného pojistného lze učinit výhradně prostřednictvím ePortálu ČSSZ (po přihlášení), kde je možné zjistit i výši dluhu. Více informací o možnosti využít tzv. milostivé léto k úhradě dluhu na sociálním pojištění najdete zde: https://www.cssz.cz/-/milostive-leto-v-podminkach-cssz-nabizi-dluznikum-prilezitost-zbavit-se-dluhu-na-penale-a-exekucnich-nakladech

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.