Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

ČSSZ po mě (OSVČ) požaduje podání přehledu za rok 2009. Na moji námitku o promlčecí lhůtě 10 let na vyměření pojistného, jsem dostal odpověď, že to je sice pravda, ale na podání přehledu se promlčení nevztahuje.

Chci se tedy zeptat jak postupovat, zda je lepší přehled nepodat a riskovat pokutu, kterou nevím jestli po 13 letech mohu dostat, nebo přehled podat a vtom případě mě zajímá jestli opravdu neexistuje klička jak mi mohou pojistné zpětně vyměřit a požadovat po mě ještě penále za 13 let. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Jak ve svém dotazu správně uvádíte, právo předepsat a vymáhat dlužné pojistné se promlčuje po deseti letech od data jeho splatnosti. Podle zákona je případný nedoplatek pojistného na zdravotním a sociálním pojištění splatný do 8 dnů po dni, ve kterém byl, popřípadě měl být podán přehled. K datu splatnosti nedoplatku tedy může zdravotní pojišťovna i Česká správa sociálního zabezpečení přistoupit dvěma způsoby. Pokud bude považovat za datum splatnosti dobu, kdy přehled měl být podán - tedy rok 2010 - pak už bude veškeré pojistné i vyměřené penále promlčeno a Vy ho nebudete muset hradit. Jestliže bude za datum splatnosti považovat datum, kdy přehled bude reálně podán (rok 2022), pak by žádné penále nemělo být vyměřeno.
Pokud byste přehled nepodal vůbec, hrozí Vám u zdravotní pojišťovny pokuta do výše 50.000 Kč a u České správy sociálního zabezpečení do výše 20.000 Kč (při opakovaném nesplnění povinnosti je to až 100.000 Kč).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.