Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tento rok (2022) jsem dokončil maturitní vzdělání. Chtěl bych teď rok zkusit podnikat a další rok se zase přihlásit na školu. Vím tedy, že tento rok nebudu již mít status studenta a musím platit sociální a zdravotní pojištění. Moje otázka tedy hlavně je, jestli se mi po opětovném přihlášení na školu obnoví status student?

Hlavně ve smyslu, jestli nebudu muset zase platit sociální a zdravotní pojištění. Hodně lidí mi říkalo, že pokud si dám rok "pauzu" od studia, tak budu muset i po opětovném přihlášení na školu, platit sociální a zdravotní pojištění. Děkuji, Dušan.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže po maturitě začnete podnikat a nebudete zatím pokračovat ve studiu na vysoké škole, budete osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ) s hlavní činností - tomu bude odpovídat povinnost hradit zálohy na zdravotní a sociální pojištění.
Pokud po roce podnikání začnete opět studovat, podle zákona o státní sociální podpoře se stanete opět nezaopatřeným dítětem. Podle § 7 odst. 1 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění je plátcem zdravotního pojištění za nezaopatřené děti stát, což znamená, že s obnovením studia za Vás bude hradit zdravotní pojištění stát. Hrazení sociálního pojištění je dobrovolné, nikoliv povinné, takže ani sociální pojištění nebudete muset při obnovení studia platit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.