Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně OSVČ vedlejší a mateřské/rodičovské dovolené. Dosud jsem zaměstnanec na HPP. OSVČ mám jako vedlejší. Jako OSVČ mám chov zvířat (chovatelská stanice koček). Bohužel tato živnost je spíš zájmová než výdělečná. Nikdy jsem žádného zisku nedosáhla. Přesto musím mít živnostenský list a podávat daňové a jiné přiznání.

Každoročně jsem v mínusu několik desítek tisíc. Takže dosud jsem nikdy nezaplatila žádnou daň z příjmu nebo odvody na sociální a zdravotní pojištění.   Od 1.1.2020 se chystám na mateřskou dovolenou, nicméně by mě zajímalo, zda to bude úplně stejně fungovat při mateřské a rodičovské dovolené - pokud nebudu mít zisk, nikde nic neplatím, nebo mi vzniknou nějaké další finanční povinnosti? Případně zda někde musím doložit něco více než teď. Případně je možné si k tomu všemu ještě přidat DPP nebo DPČ v současném zaměstnání? Děkuji

 

ODPOVĚĎ:

Jestliže máte zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění, můžete vykonávat samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší. Obdobné je to v  případě pobírání dávek souvisejících s  narozením dítěte a péčí o malé dítě. OSVČ vedlejší budete totiž i po dobu, kdy budete pobírat peněžitou pomoc v  mateřství (PPM neboli mateřskou) nebo rodičovský příspěvek. I v  případě, že po tuto dobu nebudete pracovat na HPP a nebude za Vás tudíž odváděno nemocenské pojištění, můžete zůstat OSVČ s  vedlejší činností a nadále nehradit zálohy na zdravotní a sociální pojištění. I jako OSVČ vedlejší samozřejmě můžete pracovat na DPČ nebo DPP v  současném zaměstnání, a to i během pobírání peněžité pomoci v  mateřství. Pokud byste chtěla pracovat na DPČ nebo DPP už během mateřské, aniž byste o mateřskou přišla, je zapotřebí, abyste v  DPČ nebo DPP měla uvedený jiný druh práce, než jaký máte uvedený v  pracovní smlouvě. Při práci na DPČ nebo DPP během pobírání rodičovského příspěvku už na sjednaném druhu práce nezáleží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.