Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem cizinka a vdala jsem se za občana ČR. Svatbu jsme měli před 6 lety na Ukrajině. Manžel pak odjel do ČR, ja zůstala na Ukrajině, tam se nám narodil syn. Když měl 2 roky, přijeli jsme za tatínkem do České republiky. Tady jsme požádali o české občanství pro syna, které nám bylo po měsíci uděleno.

Po vyřízeni všech dokladů jsem šla na sociálku pažádat o mateřskou. Tam mi bylo sděleno, že o dávky mateřské můžu požádat až po 365 dnech pobytu na území ČR. Po dobu tohoto roku manžel pobíral pouze rodičovský příspěvek na dítě. Syn má už 3 roky, já už přebývam na územi více než rok (mám přechodný pobyt). Chtěla bych se zeptat jestli mohu požádat o vyplacení mateřské za uplynulý rok zpětně. Děkuji, Inna

ODPOVĚĎ:
O peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) je možné žádat pouze do jednoho roku věku dítěte. Abyste měla nárok na PPM, musela byste být během uplynulých dvou let před nástupem na mateřskou nemocensky pojištěná po dobu alespoň 270 kalendářních dní a musela byste být pojištěná (zaměstnaná) i v den nástupu na mateřskou nebo být v ochranné lhůtě, která činí maximálně 180 kalendářních dní od ukončení zaměstnání. Vzhledem k Vámi uváděným informacím tedy na (zpětnou) výplatu PPM bohužel mít nárok nebudete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.