Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem na mateřské (rodičovské) dovolené. Jinak jsem byla zdravotní sestra (pracovní smlouva na dobu neurčitou). Chci si založit živnostenský list (v jiném oboru) a přivydělat si. Jaké jsou podmínky a úskalí podnikání na nemateřské (rodičovské) dovolené? A po skončení mateřské (rodičovské) dovolené?

Sociální, zdravotní atd.? Jaká je maximální výše přívýdělku? Děkuji, Lucka

ODPOVĚĎ:
Výše příjmů osoby pobírající rodičovský příspěvek není nijak sledována, během rodičovské dovolené si tedy můžete přivydělat prakticky bez omezení - výše přivýdělku není nijak omezena. Během doby, po kterou máte nárok na rodičovský příspěvek, můžete být považována za OSVČ vedlejší.
Vzhledem k tomu, že pečujete o dítě mladší čtyř let věku, platil by za Vás zdravotní pojištění stát. Tuto skutečnost je zapotřebí do 8 kalendářních dní od zahájení podnikání nahlásit Vaší zdravotní pojišťovně. Nemusela byste tedy platit pravidelné zálohy, po podání přehledu v následujícím roce byste doplatila pojištění pouze v případě, že byste dosáhla zisku. Co se týče sociálního pojištění, neplatíte během prvního roku žádné zálohy. Po podání přehledu doplatíte zálohy podle skutečného zisku - pokud byl Váš roční zisk v uplynulém roce nižší než cca 60.000 Kč, neplatíte ani v následujícím roce žádné zálohy.
Pokud byste si ale chtěla hradit také zálohy na nemocenské pojištění, musela byste být OSVČ s hlavní činností. OSVČ s hlavní činností se stanete také ve chvíli, kdy přestanete splňovat podmínky pro OSVČ s vedlejší činností, tedy přestanete pobírat rodičovský příspěvek. Pak budete automaticky považována za OSVČ hlavní a budete muset hradit vyšší zálohy.
Více informací a podnikání a platbě záloh najdete například zde: http://www.jakpodnikat.cz/pojisteni-socialni-zdravotni.php
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.