Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotazy ohledně změn v nemocenské od roku 2012. Mám pracovní poměr na dobu neurčitou. Nyní jsem na rodičovské dovolené s 2letým synem, do věku 2 let jsem pobírala rodičovské příspěvky.

 

1. Nyní jsem požádala zaměstnavatele o prodloužení rodičovské dovolené do věku 2,5 let syna (abych byla zdarma doma ještě půl roku od dobrání rodičovských příspěvků). Musí mi zaměstnavatel vyhovět nebo mi může dát výpověď vzhledem k tomu, že bylo moje původní místo zrušeno? Měla jsem pracovní poměr na dobu neurčitou a firma nemá žádné probémy, dále existuje, moje pozice byla pouze sloučena s vedoucím jiného oddělení.
2. Je možné ve věku 2,5 roku prvního syna přejít z rodičovské dovolené RD na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství, pokud se nám podaří otěhotnět? Kdo by případně platil nemocenskou? Zaměstnavatel či stát a od jakého dne nemoci? Je nutné mít nemocenskou napsanou přesně od data mého očekávaného nástupu do práce nebo může začínat již dříve, v době, kdy jsem na neplaceném volnu na rodičovské dovolené? Co je pro mne výhodnější? Děkuji, Hana


ODPOVĚĎ:

Pokud požádáte zaměstnavatele o prodloužení rodičovské dovolené, zaměstnavatel je povinen Vám vyhovět. Takto můžete opakovaně prodlužovat rodičovskou dovolenou až do tří let věku dítěte.
Během rodičovské dovolené ale bohužel nemůžete nastoupit na nemocenskou a pobírat nemocenské dávky. Nemocenské dávky jsou totiž náhradou za mzdu, která Vám uchází v době nemoci, ale během rodičovské dovolené Vám žádná mzda neuchází (pobíráte rodičovský příspěvek). Před nástupem na nemocenskou byste tedy musela rodičovskou dovolenou ukončit - nemocenská pak musí začít dnem navazujícím na ukončení rodičovské dovolené, ne dříve. Během prvních tří dní nemocenské na dávky nárok nemáte, od 4. do 21. dne nemoci Vám náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel a poté Vám nemocenskou bude vyplácet okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.