Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem OSVČ, nepřihlásil jsem se k nemocenskému pojištění, ale řádně platím sociální pojištění a důchodové zabezpečení i zdravotní pojištění. Nastoupil jsem na nemocenskou a samozřejmě si nenárokuji žádné peníze z nemocenského. Nevím, zda jsem nebo ne povinnen platit dále měsíční platby na důchodovém a zdravotní pojišťovně, když nevydělávám.

Nemocenský lístek po mně nikdo nechce. Myslím, že by se měl někde řádně zaevidovat můj nástup na nemocenskou, i když mi ji nikdo neproplácí. Ale nikoho to nezajímá a řekli mi, že můj doklad o pracovní neschopnosti nechtějí, když jsem si neplatil nemocenskou. Čeká mne s největší pravděpodobností invalidní důchod a počátek nemocenské je, myslím, právě v mém případě velmi důležitý údaj. Nechápu, když mi bylo regulérně vystaveno rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, že mi na sociálce řekli, že jim ani mně není k ničemu. Informace kde a co mám s tímto potvrzením dělat, jsem nikde nenašel. Přeci si jej neuložím jen doma do šuplíku? Co musím v době nemoci jako OSVČ platit? Kam předat informaci o začátku pracovní neschopnosti? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Situace ohledně OSVČ a odvádění záloh na zdravotní a sociální pojištění je následující:
OSVČ je povinna odvádět alespoň minimální zálohy na pojištění v případě, že její pracovní neschopnost netrvá celý kalendářní měsíc. Jestliže nemoc trvá byť jen část kalendářního měsíce, nemá OSVČ ohledně platby záloh žádnou úlevu a musí zaplatit alespoň minimální zálohy. OSVČ ale nemusí platit zálohy za kalendářní měsíce, ve kterých byla uznána práce neschopnou po celý měsíc. Tuto skutečnost však jako OSVČ musíte doložit Vaší zdravotní pojišťovně (zpravidla kopií neschopenky) a OSSZ v místě bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.