Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Potřebovala bych správnou formulaci (ev. vzor) pro sepsání předsoudní výzvy ve věci duplicitního (podvojného) zápisu. Byt byl zakoupen v dobré víře od stavitele v roce 2004 (postaven 2004) v bytovém domě na uvedené adrese. Po provedení digitalizace nám katastrální úřad oznámil (sam. odd. oprav a chyb), že řešení není na katastru, nýbrž na majitelích bytového domu, kteří zde bydli. Pozemek pod domem vlastní ještě jistá paní, která není schopna již druhým rokem věc řešit, přistupuje liknavě k věci a odvolala původního právníka.
Nám způsobuje škodu snížením hodnoty bytu,výměny,prodej bytu i ručením nemovitostí. Žádáme,aby dotyčná neprodleně konala (nebo žalujeme dotyčnou......atd.). Děkuji, Gábina

ODPOVĚĎ:
Ideální formulace nebo vzor předsoudní výzvy neexistuje – každý advokát používá svá slova. Obsah předsoudní výzvy spočívá v tom, že uvedete, co po kom požadujete a do kdy, a pokud to nesplní podáte žalobu na „to“ a „to“ a budete požadovat „to“ a „to“.
A tento dokument adresujete dotyčnému. Předsoudní výzva není povinný dokument, který musí žalobě předcházet. Spíš se jedná o úzus mezi advokáty (vůči žalované osobě je to jakási "poslední hrozba").

Její kouzlo spočívá v tom, že je na případného budoucího žalovaného působeno zejména psychickým nátlakem, protože většina lidí se zalekne, když jim přijde papír z advokátní kanceláře a spěchají svoji povinnost splnit.
Nejsem si jistá, zda bude právě tenhle efekt naplněn, když dotyčné napíšete Vy sama, ale zkusit to můžete.
Předsoudní či předžalobní výzvu tedy může sepsat advokát nebo běžný občan. Jak jsem ale již zmínila, hlavička advokátní kanceláře dělá své.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.