Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V prosinci 2022 jsem podepsala smlouvu se soukromou MŠ, která je platná do 31.8.2023. Ve školce jsem na konci května nahlásila, že syn bude školku navštěvovat pouze do července 2023. Bohužel jsem si neuvědomila, že je potřeba dát písemnou výpověď (v domnění, že je školní rok počítán do konce června 2023 jako standardně v státní MŠ).

Nyní ve školce tvrdí, že jsem nic nenahlásila a že musím zaplatit i srpen. Z přiložené smlouvy mi ale není jasné, že bych měla povinnost 2 měsíční výpovědní lhůty. Cituji ze smlouvy:   "Smlouva se uzavírá na dobu trvání školního roku 2022/2023, tj. do 31. 8. 2023. Právní vztahy ze smlouvy zaniknou uplynutím doby, na kterou byla smlouva sjednána. Před skončením dohodnuté doby je poskytovatel oprávněn smlouvu vypovědět, jestliže a) rodič závažným způsobem narušuje provoz mateřské školy, b) rodič opakovaně neuhradí náklady poskytované služby či jiné platby dle této smlouvy, c) je dítě nezvladatelné v kolektivu MŠ, soustavně narušuje režim, dopouští se fyzických útoků nebo jiným závažným způsobem porušuje vnitřní pravidla poskytovatele. Výpovědní doba činí dva měsíce a počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po odeslání výpovědi na adresu alespoň jednoho rodiče dle této smlouvy. Uplynutím výpovědní doby právní vztahy z této smlouvy zaniknou. Nedohodnou-li se strany jinak, je úhrada po dobu trván smlouvy splatná i za dobu, po kterou se dítě do zařízení nedostavilo, i když bylo řádně přihlášeno a nedošlo ke zrušení přihlášení v souladu se smlouvou." Předem děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Citovaná část smlouvy se Vašeho práva vypovědět tuto smlouvu vůbec netýká, jelikož se vztahuje pouze na situace, kdy by mohla smlouvu vypovědět mateřská škola. Vzhledem k tomu, že:
a/ smlouva je uzavřena na dobu určitou,
b/ tato smlouva nezakotvuje Vaše právo tuto smlouvu vypovědět,   lze uzavřít, že právo ukončit platnost této smlouvy výpovědí nemáte (jak to vyplývá z § 1998/1 a § 1999/1 občanského zákoníku).
Řešením Vaší situace by mohlo být buď přestat mateřské škole hradit jí poskytované služby a vyčkat, zda smlouvu vypoví sama (což je varianta poněkud riskantní a spjatá s nepříjemnostmi), anebo Vašeho syna do mateřské školy na další období nepřihlašovat (jak s tím smlouva počítá).
Závěrem své odpovědi si dovolím drobnou opravu Vašeho omylu - v dotazu uvádíte: "... v domnění, že je školní rok počítán do konce června jako standardně v státní MŠ ...". V této souvislosti připomínám, že ve všech školách (mateřských, základních i středních, a to soukromých i veřejných) je délka školního roku stejná a vyplývá z § 24/1 školského zákona:
„Školní rok začíná 1. září a končí 31. srpna následujícího kalendářního roku. “
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.