Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat na správnost udělení třídní důtky. Syn ve 3. třídě dostal třídní důtku během pobytu na povinném plaveckém kurzu. Incident se odehrál mezi synem a holčičkou, nicméně nikdo z dospělých nebyl svědkem. Pouze snad jen pár dětí. Na základě tohoto incidentu byl poslán domů, bylo to po 1. dni na kurzu.

Kurz stál 6.500 Kč. Moje otázka, resp. dvě otázky znějí. Může učitel udělit třídní důtku pouze na základě výpovědi spolužáků. Druhý dotaz. Máme nárok na finanční kompenzaci. A ještě jeden dotaz. Díky tomu syn nesplnil zákonem stanových 20 hodin povinného plaveckého kurzu. Já jsem ho neomlouvala, takže jak se i toto řeší? Vzhledem k tomu, že je konec školního roku, čas nás trochu tlačí. Mám na to nějaký názor, ale potřebovala bych vědět, co mohu požadovat dle zákona. Předem děkuji za rychlé vyřízení.   S pozdravem Štěpánka.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Může učitel udělit třídní důtku pouze na základě výpovědi spolužáků?
Platná právní úprava není (naštěstí) tak podrobná, aby zakotvovala procesní pravidla pro udělování důtek třídního učitele. Není proto stanoveno, na základě jakých skutečností, výpovědí apod. může třídní učitel žákovi tuto důtku udělit. Dospěje-li třídní učitel k přesvědčení, že žák se kázeňského prohřešku dopustil, je oprávněn tuto důtku udělit. Záleží výlučně na úvaze třídního učitele, jaké důkazy (množství, věrohodnost apod.) bude považovat za dostačující pro učinění závěru o kázeňském prohřešku žáka.
2/ Máme nárok na finanční kompenzaci?
V tomto ohledu je podstatné, zda byla v souvislosti s plaveckým kurzem uzavřena nějaká smlouva, popř. zda byli rodiče žáků alespoň seznámeni s nějakými podmínkami absolvování tohoto kurzu. Pokud žádné podmínky předčasného ukončení plaveckého kurzu zakotveny/sjednány nebyly, měla byste dle mého názoru mít právo na vrácení poměrné části ceny plaveckého kurzu, jelikož jste zaplatila určitou službu, která Vám, resp. Vašemu synovi nebyla poskytnuta (resp. byla poskytnuta pouze zčásti).
3/ Jak vyřešit neabsolvování povinného plaveckého kurzu?
V tomto ohledu Vám doporučuji kontaktovat třídního učitele Vašeho syna či ředitele školy a dotázat se, jak bude tato skutečnost řešena. Lze předpokládat, že Váš syn by mohl tento kurz absolvovat v náhradním termínu, resp. že by mohl podstoupit dodatečné přezkoušení (v podstatě by se jednalo o analogii přezkoušení žáka, který nemohl být na konci školního roku klasifikován). Pakliže by škola s žádným takovým návrhem nepřišla, resp. pokud by Vašemu synovi v této souvislosti hrozily nějaké zbytečné nepříjemnosti, doporučuji Vám uvažovat o jeho dodatečném omluvení z plaveckého kurzu (aby byla jeho neúčast zdůvodněna) - ideálně po předchozí domluvě s třídním učitelem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Škola poslala domů žáka pro incident na plaveckém kurzu - vrácení peněz za kurz
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.