Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s dotazem ohledně nezaplacené platby povinného ručení ČKP. Maminka žila několik let s přítelem z Ukrajiny. Měl na jejím trvalém místě pobytu zřízeno povolení k přechodnému pobytu (začátek v r. 2016), na základě tohoto přechodného povolení k pobytu si v ČR zakoupil vozidlo. Jako korespondenční adresu uvedl adresu maminky, platil vždy vše v pořádku.

V roce 2020 odjel na Ukrajinu, kde bohužel zemřel. Nyní na jeho jméno přišel dopis od firmy zabývající se vymáhání dluhů údajně pro ČKP (maminka bohužel dopis otevřela a tím to zjistila). Můj dotaz je jestli hrozí mamince nějaký postih, protože platba nebude zaplacena - případně v krajním případě exekuce, pokud má její přítel stále korespondenční adresu na adrese jejího trvalého bydliště (pronajímatel potvrdí, že tam přítel již 3 roky nežije, taktéž sousedé mohou potvrdit, oficiální dokument o úmrtí maminka nemá, protože zemřel v cizině). Jinak přítel u ní nemá žádné věci atd. Na téměř veškerý cenný majetek má maminka doklady na své jméno. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byl přítel Vaší matky v registru silničních vozidel zapsán jako vlastník a provozovatel předmětného automobilu, je k úhradě příspěvku České kanceláři pojistitelů (dle § 4 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla) povinen pouze on. Skutečnost, že na adrese trvalého pobytu Vaší matky měl zapsánu svou korespondenční adresu, na tom samozřejmě nic nemění.
Vaše matka může předmětné firmě odepsat, že adresát dopisu se na dané adrese nejen nezdržuje, nýbrž již zemřel.
Pakliže by se předmětná firma rozhodla vymáhat dlužnou částku soudně, musel by soud ověřit, kde se žalovaný nachází, resp. zda je ještě naživu. Je velmi pravděpodobné, že soud zahájené řízení zastaví, a to právě z důvodu nemožnosti kontaktovat žalovaného (popř. z důvodu jeho úmrtí, podaří-li se soudu tuto informaci ověřit). Považuji za poměrně nepravděpodobné, že by se předmětné firmě podařilo získat pravomocné rozhodnutí soudu, na jehož základě by se mohla obrátit na exekutora (za pravděpodobnější považuji ten scénář, že předmětná firma žalobu vůbec nepodá – jelikož by se jednalo o neekonomický krok).
Pokud by se na adresu Vaší matky dostavil exekutor (což dle mého názoru nepřichází příliš v úvahu), bude samozřejmě vhodné, aby byla Vaše matka schopna prokázat, že povinný (její bývalý přítel) se zde již několik let nezdržuje a že všechny věci v domácnosti patří pouze Vaší matce.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.