Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Od kanceláře pojistitelů mi došel dopis, že musím zaplatit 3.600 Kč za dobu co jsem neměl uzavřenou zákonnou pojistku na vůz, a to od 1.1.2022 do 14.4.2022. Dopis došel v květnu 2022, ale na voze byla pojistka ukončena již 20.12.2020. Kde došli k takovému datu? Není to již po roce promlčené? Děkuji Bohuslav.

ODPOVĚĎ:

Tím, že jste po určitou dobu neměl sjednáno platné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (tzv. povinné ručení) Vám vznikla povinnost uhradit České kanceláři pojistitelů tzv. příspěvek (jak to vyplývá z § 1/2 ve spojení s § 4/1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla).
Dopis (výzva), který Vám byl Českou kanceláří pojistitelů doručen, musí obsahovat veškeré náležitosti dle § 4/7 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla:
„Výzva k zaplacení příspěvku musí obsahovat popis důvodů vzniku nároku na příspěvek, vyčíslení výše příspěvku a nákladů Kanceláře, lhůtu ke splnění povinnosti zaplatit příspěvek v trvání nejméně 30 dní ode dne doručení výzvy, poučení adresáta o jeho právech a povinnostech včetně možnosti doložit Kanceláři okolnosti vylučující vznik nároku na příspěvek a poučení o možnosti Kanceláře uplatnit nárok na zaplacení příspěvku a nákladů Kanceláře u soudu. “
Proč jste Českou kanceláří pojistitelů vyzýván k úhradě poplatku pouze za tři a půl měsíce, netuším. Nelze vyloučit, že obdobná výzva – pokrývající dřívější období - Vám bude ještě doručena.
Je nicméně pravdou, že právo České kanceláře pojistitelů na úhradu příspěvku je časově poměrně významně limitováno. Konkrétně dle § 4/6 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla platí, že:
„Povinnost zaplatit příspěvek a náklady Kanceláře … zaniká, pokud Kancelář do 1 roku ode dne vzniku povinnosti zaplatit příspěvek neodešle osobě povinné k zaplacení příspěvku výzvu k zaplacení příspěvku podle odstavce 7, jde-li o osobu zapsanou jako vlastník či provozovatel vozidla v registru silničních vozidel. V ostatních případech lhůta 1 roku nezačne běžet dříve, než se Kancelář prokazatelně dozví, kdo je vlastníkem či provozovatelem vozidla. “
Právo České kanceláře pojistitelů je tedy v zásadě vymahatelné pouze jeden rok zpětně – právo na úhradu příspěvku za starší období ze zákona zaniká (nedochází tedy k jeho promlčení, nýbrž k jeho zániku, což je pro Vás samozřejmě výhodnější).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.