Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 si 3 letý syn rozříznul jazyk o lízátko pádem na hračku. Rána byla hluboká a nešlo zastavit krvácení, ale povedlo se. Byli jsme ošetření v nemocnici. Poslali jsme na Kooperativu veškeré dokumenty, protože syn je u nich pojištěný. Platbu za úraz jsme dostali. Nyní po 2 letech jsme zažádali o trvalé následky po tomto úrazu jazyka. Opět jsme byli za doktorem, který napsal posudek. Jedná se o jizvu, která nesrostla ideálně do roviny a syn má na jazyku výstupek a mezeru po řezné ráně.

Občas si zubama přes jizvu přejíždí, protože mu to trochu vadí.   Kooperativa uznala trvalé následky, ale ohodnotila dle jejich tabulek, že se jedná o tržnou ránu v obličeji ohodnocení č. 1013, kde je minimální hodnocení od 0,1% a poslala nám na účet částku 4.000 Kč.   Kooperativa má ještě v tabulce ohodnocení č. 1064 - Stavy po poranění jazyka s defektem tkáně nebo jizevnatými deformacemi, jen pokud se již nehodnotí podle kódů 1066 až 1072. Ohodnocení č. 1064 se hodnotí od 25%. Já osobně si myslím, že by se tento úraz měl hodnotit číslem 1064. Naše pojišťovací poradkyně již na Kooperativu volala a k tomuto případu se jí nechtěli vyjádřit, že je v řešení, s tím, že už mi napsali email.   Žádný email jsem od Kooperativy nedostal, ani do spamu.   Psal jsem na Kooperativy druhý email a nikdo se mi zatím nevyjádřil. Tato záležitost trvá již přes měsíc. Mohli byste mi poradit, jak postupovat dál? Má smysl požádat nějakého právníka? Dám oceňovacím tabulkám nerozumím, ale mě přijde zcela jasné, že nemá tržnou ránu v obličeji, ale poranění jazyka. Děkuji za vyjádření. S pozdravem Miloš.

 

ODPOVĚĎ:
To, jak budou následky poranění Vašeho syna pojišťovnou kvalifikovány, záleží samozřejmě na jejích oceňovacích tabulkách, resp. na pravidlech pro jejich používání (a interpretaci). Dle znění dotazu se nicméně jednoznačně kloním k Vašemu názoru - utrpěl-li Váš syn v minulosti řezné poranění jazyka, přičemž v současné chvíli se na pojišťovnu obracíte s žádostí o náhradu trvalých následků po tomto poranění, jeví se aplikace položky týkající se výslovně stavů po poranění jazyka jako rozhodně vhodnější, než aplikace položky řešící tržné rány v obličeji (když je otázkou, zda lze poranění jazyka, resp. dutiny ústní vůbec považovat za poranění obličeje).
Co se týče doporučení dalšího postupu, uvádím v první řadě, že jednáte-li s pojišťovnou o vyřízení Vašeho požadavku pouze jeden měsíc, není důvod k jakýmkoli obavám či nervozitě. Jednání s pojišťovnami se mnohdy protáhnou na dobu mnohem delší. Ve Vašem případě je podstatné s pojišťovnou neustále aktivně komunikovat (a to ideálně písemně - e-mail postačí - aby bylo vše zpětně doložitelné).
V současné chvíli se obraťte na pojišťovnu a vyjádřete svůj nesouhlas s aplikací položky "tržná rána v obličeji". Pojišťovně napište, proč jste přesvědčen o vhodnosti položky "následky poranění jazyka" a vyzvěte ji, nechť svůj původní závěr přehodnotí (popř. nechť uvede, z jakého důvodu považuje následky poranění Vašeho syna za tržnou ránu v obličeji a nikoli za následky poranění jazyka).
Činění jakýchkoli právních kroků bude připadat v úvahu až tehdy, nebude-li pojišťovna ochotna svůj původní závěr přehodnotit a budou-li možnosti smírného vyřešení sporu vyčerpány. V úvahu v této souvislosti přichází především mimosoudní vyřešení sporu (a to před Českou obchodní inspekcí), popř. zahájení soudního řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.