Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

4/2017 se ode mě odstěhovala manželka a s množstvím jiných věcí si odvezla (bez mého vědomí) také motocykl Piaggio o obsahu 200ccm. V jejím držení je tedy od dubna 2017. Já jsem platil povinné ručení až do července 2018, kdy jsem čestným prohlášením u pojišťovny Generali toto ručení zrušil, protože motocykl už více než rok nebyl v mém držení včetně všech dokladů.

Následně, v listopadu 2018 jsme s v té době již bývalou manželkou uzavřeli smlouvu o vypořádání společného jmění, kterou jí připadl také tento motocykl. Už několikrát jsem obdržel výzvu k doplacení ručení od České kanceláře pojistitelů ČKP a já jsem jim doložil zmíněnou smlouvu o vypořádání majetku i dvě nezávislá svědectví, že motocykl je od 4/2017 v držení manželky. Bývalá manželka však odmítá toto chybějící ručení zaplatit a do dnešního dne si ručení neuzavřela, čímž se dluh nadále navyšuje. Česká kancelář pojistitelů ČKP mé dokumenty ignoruje a stále požaduje doplatek po mě. Jak mám, prosím, postupovat? Mám podat trestní oznámení na manželku, že odmítá ručení platit, i když má motocykl už od 4/2017? Zatím je motocykl stále na mé jméno, protože odmítám jméno změnit do té doby, než bývalá manželka doplatí veškeré chybějící povinné ručení. Předem děkuji za Vaši radu.  

 

ODPOVĚĎ:
Co se týká změny zápisu vlastníka motocyklu do registru vozidel, můžete jí zaslat výzvu, aby Vám poskytla potřebnou součinnost, a to právě s odkazem na zmiňovanou smlouvu o vypořádání SJM, dle které motocykl bude nadále užívat ona. Můžete vycházet z tohoto vzoru:
https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014
ČKP vychází z údajů o tom, kdo je vlastníkem motocyklu tak, jak to vyplývá z registru. Jelikož povinnost platit povinné ručení jde za vlastníkem vozidla, nikoliv za držitelem. ČKP tak může přistoupit i k vymáhání vzniklého dluhu, zde se tedy jeví jako nejvhodnější dluh uhradit a následně jej vymáhat po bývalé manželce. Opět i zde můžete využít vzor uvedený výše.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.