Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj zaměstnanec byl v loňském roce viníkem nehody, kterou nezavinil a při které utrpěl zlomeninu krční páteře. Nyní byl zaměstnanci přiznán částečný invalidní důchod. Vzhledem k této skutečnosti a na základě potvrzení od lékaře jsem byl nucen dát zaměstnanci výpověď dle § 52 písmena d) Zákoníku práce.
Zaměstnanci náleží 12-ti násobek platu. Pojišťovna mi tvrdí, že není schopna mi ze žádného pojištění škodu uhradit (domníval jsem se, že je to škoda a může být hrazena z povinného ručení viníka). Prosím Vás tedy zda mám žádat vzniklé náklady soudní cestou od viníka nebo z pojistky od pojišťovny. Jsem si samozřejmě vědom, že pokud se budu soudit s viníkem je to na dlouho a hlavně je otázka zda někdy peníze uvidím (vzniklá škoda je cca 200 tis.). Děkuji, Mojmír



ODPOVĚĎ:

Vzhledem k tomu, že Vám pojišťovna již tvrdí, že podle pojistné smlouvy se tato škoda z pojistného hradit nebude, tak nemáte jinou možnost, než podat žalobu k soudu na náhradu škody. Domnívám se, že se tato škoda skutečně z tohoto pojištění hradit nedá. Jde totiž o škodu na zdraví, která byla způsobena nehodou, a která má další vliv na pracovněprávní odstupné jde skutečně nad rámec povinného ručení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.