Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

07/2004 jsem uzavřela smlouvu životního pojištění s úrazovým pojištěním do 07/2022. 2015 byla smlouva, bez mého souhlasu, změněna s odůvodněním: "Jelikož jsme zjistili změnu povolání zasíláme novou pojistnou smlouvu. Vzhledem k Vašemu povolání (důchodce) je možné sjednání úrazového pojištění pouze na jednonásobek".

Je možné, aby pojišťovna, bez mého souhlasu, změnila smluvní ujednání takovým způsobem, jako kdybych uzavírala smlouvu novou, tzn. až v r. 2015 z důvodu, že jsem začala pobírat starobní důchod, když nedošlo ke změně rizikové skupiny? V návrhu smlouvy, ve smlouvě ani ve Všeobecných pojistných podmínkách to uvedeno není. V návrhu smlouvy, který jsem podepsala je smluvní ujednání: "Ujednává se, že denní odškodné za úraz u osob pobírajících plný invalidní nebo starobní důchod a u osob, které se v průběhu pojištění stanou nezaměstnanými je maximálně 100, -Kč/den". Není toto ujednání v rozporu s antidiskriminačním zákonem, § 2769 občanského zákoníku a § 13a zák. č. 37/2004 Sb. či jiným právním předpisem? V OZ jsem dohledala pouze jediné ustanovení (§ 2793 odst. 2), kdy je pojistitel oprávněn pojistné plnění snížit. Je přípustné, aby pojistitel vybranému okruhu osob (invalidní a starobní důchodci, nezaměstnaní) stanovil jinou výši pojistného a pojistného plnění, oproti osobám ostatním z důvodu, že pobírají sociální dávky, když jsou ve srovnatelné situaci (rozhodné podmínky jsou stejné)? Např. žena v domácnosti, 58 let, které nevznikl nárok na přiznání starobního důchodu x stejně stará žena, které nárok vznikl. Děkuji, Františka

ODPOVĚĎ:
Smluvní ujednání pojišťovna jednostranně měnit nemůže. Může to učinit pouze v případě, že tuto situaci smlouva či pojistné podmínky upravují. Jelikož smluvní vztah s pojišťovnou je vztahem soukromoprávním, pojišťovna si podmínky bohužel může nastavit dle svého uvážení a osoba, která pojištění uzavírá se může svobodně rozhodnout, zda za těchto podmínek pojištění sjedná či nikoliv. Ano, je pravdou, že pojišťovny se v mnoha případech chovají k seniorům diskriminačně a tuto otázku řešil už v roce 2013 veřejný ochránce práv. Nicméně kromě konstatování, že k diskriminaci skutečně dochází, se dosud ve věci nezměnilo z hlediska legislativy nic. Stejně tak je to i u dalších skupin obyvatelstva. Jediné, co je zatím pro pojišťovny uzákoněno v rámci celé Evropské unie, je zákaz diskriminace podle pohlaví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.