Počet stránek ve webu: 43.152

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem plnoletá, v rodném listě mám napsaného otce, který není můj biologický otec. Osvojil si mě, když mi byly tři roky. 5 let znám svého biologického otce. Ráda bych zrušila otcovství “papíroveho otce” - souhlasí s tím a zapsala si svého biologického otce do rodného listu - taky s tím souhlasí. Nevím, jak postupovat, jaké papíry bych měla mít a kam bych se měla obrátit. Děkuji. Bedřiška

ODPOVĚĎ:
Jestliže je ve Vašem rodném listě uveden jako otec někdo jiný než Váš biologický otec, bude zapotřebí jít nejprve cestou popření otcovství. Návrh na popření otcovství je zapotřebí podat nejdéle do šesti let věku dítěte (tuto lhůtu jste už tedy zmeškali). Paragraf 792 občanského zákoníku ale i v těchto případech nabízí další možnost: Je-li návrh na popření otcovství podán po uplynutí popěrné lhůty, může soud rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a a veřejný pořádek. Návrh na popření otcovství by měl podat Váš "papírový otec", který je uveden v rodném listě. Vzory návrhu na popření otcovství sice najdete na internetu, ale vzhledem k tomu, že už uplynula popěrná lhůta, doporučuji obrátit se se žádostí o sepsání návrhu na právníka se specializací na rodinné právo. Vhodného právníka můžete najít přes vyhledávač České advokátní komory - zde: http://vyhledavac.cak.cz/ Na schůzku s právníkem určitě přineste Váš rodný list a soudní rozhodnutí o Vašem osvojení, další potřebné dokumenty by si od Vás měl vyžádat právník, který Vám bude návrh sepisovat.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení otcovství na přání dospělého dítěte, na podnět zletilé osoby - adoptivní otec není biologickým otcem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.