Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vedle  nás  je psí hospic (48 starýchh  a  nemocnich psů). Problém je, že psi jsou často operováni, či dlouhodobé léčeni, předtím než jsou buď uspáni, nebo zemřou sami. Pokud  je  mi známo, přehnaná péče  je  taky  týráni, ale bohužel zákon nespecifikuje co  je  přehnaná péče o domácí zvíře. V příloze jsou příklady o takovéto zaházení a chci se zeptat jeslí to je týrání zvířat, a pokud ano s kým to máme řešit.   Děkuji  předem Miroslava.

ODPOVĚĎ:
Dle § 2/1 zákona na ochranu zvířat proti týrání platí, že:
„Zakazuje se týrání zvířat. “
Pojem „týrání zvířat“ je blíže rozveden v § 4 zákona na ochranu zvířat proti týrání. Konkrétně dle § 4/1 písm. d) tohoto zákona se za týrání považuje:
„vydat slabé, nevyléčitelně nemocné, vyčerpané nebo staré zvíře, pro které je další přežívání spojeno s trvalou bolestí nebo utrpením, k jinému účelu než neodkladnému a bezbolestnému usmrcení“
Lze s Vámi tedy souhlasit v domněnce, že úporné léčení starých a nemocných zvířat, jehož výsledkem je pouze prodlužování jejich přežívání (spjatého s bolestí či utrpením), může být považováno za týrání zvířat.
Domníváte-li se, že Vámi zmiňovaný psí útulek se dopouští právě takového jednání, lze Vám doporučit kontaktovat Státní veterinární správu:
https://www.svscr.cz/
(resp. místně příslušnou krajskou veterinární správu).
Více informací k ochraně zvířat proti týrání (včetně návodu, jak krajskou veterinární správu vyrozumět), naleznete například zde:
https://frankbold.org/poradna/zivotni-prostredi/ochrana-prirody-a-krajiny/ochrana-zivocichu-a-rostlin/rada/jak-zasahnout-proti-tyrani-zvirat
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 246/1992 Sb. , na ochranu zvířat proti týrání

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.