Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych Vás poprosit o radu, jak nejlépe naložit s nefunkčním spolkem, který byl de iure založený ale de facto od svého založení vůbec nefunguje? Předmětný spolek nemá žádný majetek, pohledávky, dluhy, vůbec nic...je to pouze prázdná schránka, která ale nezveřejnuje účetní závěrky, není registrovaný k dani z příjmů právnickcých osob (dle 39a ZDP-z příjmů ani nemusí).

Pomáhal jsme se založením (byl jsem zvolen předsedou), původní domluva byla, že bude zvolen nový předseda. Nedávno jsme zjistil, že je psaný stále na mě. Mám obavu aby nedošlo k nějakému zadlužení, které by bylo po mě vymáháno. Nevím jak dál pokračovat a zvolit nejvhodnější cestu. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě byste měl zvolit likvidaci spolku. Pokud spolek již takovou dobu nefunguje, pravděpodobně ani stav zápisu nebude odpovídat zákonným požadavkům a pokud spolek sám nezačnete likvidovat, pak se časem stane, že Vás jako předsedu osloví rejstříkový soud a uloží Vám povinnost situaci spolku řešit. Jediná nevýhoda je, že likvidace je poměrně nákladná záležitost a je třeba počítat s cenou včetně různých soudních, notářských a správních poplatků minimálně cca 25.000 Kč.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.