Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn utrpěl během fotbalového soustředění úraz, kdy skočil špatně do bazénu a narazil hlavou o dno bazénu. "Zdravotnice" ho "vyšetřila" a poslala ho na pokoj, aby byl v klidu, přišla ho 2-3krát zkontrolovat. Další den ráno ho nechali odehrát zápas. Kolem poledne jsme se tam stavovali, syn byl divný, ale nic neprozradil.

Se zdravotnicí a hlavním trenérem se známe pár let, ani oni nám nic nesdělili. Až po návratu domů, syn byl unavený, stěžoval si na bolest zad, ale i přesto šel odehrát zápas, kde mu už nebylo dobře. Nakonec se ke všemu přiznal, měl od nich zákaz o tom mluvit!   Druhý den jsme jeli na vyšetření, kde bylo zjištěno, že syn úrazem utrpěl zlomeniny hrudních obratlů. Má nařízen klid na lůžku, pouze vleže, za pár dnů jsme měli letět na dovolenou, kterou jsme museli stornovat a bohužel přišli o část peněz. Chci se zeptat, lze vůbec podat trestní oznámení za odepření poskytnout mu lékařské ošetření a taky za to, že nás neinformovali jakožto právní zástupce dítěte? Nebo co v tomhle případě jde dělat? Bohužel byla synova chyba, že skočil, ale přihlíželi tomu dvě dospělé osoby, nebyl řádně vyšetřen a byl nám tento úraz utajen. Erika.

 

ODPOVĚĎ:
Nemyslím si, že podání trestního oznámení by bylo v tomto případě tím nejvhodnějším řešením. Zejména proto, že ke spáchání trestného činu s největší pravděpodobností nedošlo.
Trestní zákoník zná sice trestný čin "neposkytnutí pomoci", toho se však dle § 150 trestního zákoníku dopustí ten, kdo:
- osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného,
- osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout.
Ze znění dotazu nevyplývá, že by se Váš syn po nevydařeném skoku do bazénu zjevně nacházel v nebezpečí smrti nebo jevil známky vážné poruchy zdraví nebo vážného onemocnění.
Je však na pováženou, zda nemohou pořadatelé soustředění nést občanskoprávní odpovědnost. Zatajením informace o úrazu Vašeho syna se sice dotyčné osoby dopustily nemorálního jednání, žádnou právní odpovědnost z toho však dovozovat nelze - neboť v přímé souvislosti s tímto zatajením nedošlo ke vzniku žádné újmy.
Pakliže byste - při včasném informování o synově úrazu - zrušili dovolenou dříve a nemuseli hradit storno-poplatky, mohli byste se po pořadatelích soustředění domáhat náhrady toho, co jste museli cestovní kanceláři uhradit, resp. náhradu storno-poplatků, které si cestovní kancelář strhla.
Dále je podstatné, zda byl nad Vaším synem zanedbán dohled či nikoli. V tomto ohledu je důležité, jak starý je Váš syn, zda mu bylo dovoleno do bazénu skákat, jakou k tomu dostal instrukci apod. Vyšlo-li by najevo, že dohled nad Vaším synem byl nedostatečný, přičemž v přímé souvislosti s tím došlo k jeho úrazu, bylo by možné domáhat se po pořadatelích soustředění odčinění újmy na jeho zdraví.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.