Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na mateřské dovolené MD a od ledna 2020 jsem hlášená jako OSVČ na vedlejší činnost (dohoda o pracovní činnosti DPČ). Učím cizí jazyky osobně a po Skypu. Polovina zákazníků (5 osob) odmítla nabízenou výuku po Skypu, když byl vyhlášen nouzový stav 13.3.2020, čerpala jsem tedy do dubna kompenzační příspěvek pro OSVČ.

Vzhledem k různým opatřením vlády (vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s coronavirem, atd.) jsem se chtěla zeptat, kdy mohu začít učit osobně a za jakých podmínek - předpokládám za slunečného počasí na zahradě (ne uvnitř domu) - s rouškami a dezinfekcí - v odstupu 2 metrů? Nemám provozovnu. Zákazníky učím najednou max. v počtu 2 + já jako lektorka. Jedná se o děti i dospělé. Mají mít zákazníci vyplněné potvrzení, že jsou zdraví - tak jako např. u středisek volného času (domy dětí a mládeže)? Mám nárok o kompenzační příspěvek i za poměrnou část května - do kdy? Předem děkuji. S pozdravem Jiřina.

 

ODPOVĚĎ:
Učit lze, je třeba dodržovat bezpečný odstup (2m), mít k dispozici (používat) dezinfekci a také je vhodné mít potvrzení. V podstatě čím více bezpečnostních opatření učiníte, tím lépe.
Na podporu máte nárok po dobu, kdy Vám byla znemožněna nebo významně omezena Vaše činnost.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.