Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se informovat na povinnost úhrady poplatků při ukončení studia na vysoké škole. Původně jsem žádal školu o přerušení studia, ale nebylo mi to umožněno v průběhu semestru. Rozhodl jsem se tedy pro ukončení studia. Platbu jsem měl rozvrženu na měsíční splátky po 4.000 Kč.

Předpokládal jsem, že po ukončení studia také ukončím platbu, ale ze školy mi přišel nedoplatek 16.000 Kč za zbytek semestru. Smlouvu, ve které by podmínky byly explicitně zmíněny jsem nepodepisoval, ale předpokládám, že budou zmíněny ve stanovách školy. Tyto se mi ovšem nedaří najít nikde na stránkách školy ani ve studijním systému. Rád bych Vás požádal o názor, jaké mám možnosti vyhnout se další platbě. Děkuji. S pozdravem Filip.

 

ODPOVĚĎ:
Vaše možnosti, jak se vyhnout dalšímu placení vysoké škole (předpokládám, že se jedná o soukromou vysokou školu) jsou závislé právě na tom, co jste si s touto školou dojednal.
V obecné rovině platí, že při ukončení studia jeho zanecháním je dnem ukončení studia den, kdy bylo vysoké škole nebo fakultě, kde je student zapsán, doručeno jeho písemné prohlášení o zanechání studia (§ 56/1 písm. a) a § 56/2 zákona o vysokých školách).
Předpokládám, že při nástupu na vysokou školu jste s touto školou uzavřel nějakou smlouvu, v jejímž rámci jste se zavázal hradit sjednanou úplatu, resp. úplatu ve výši a způsobem dle příslušného vnitřního předpisu vysoké školy. Právní úprava studijních poplatků na soukromých vysokých školách je velmi stručná - zahrnuje de facto jedinou větu, a to v § 59 zákona o vysokých školách:
"Poplatky spojené se studiem na soukromých vysokých školách stanoví soukromá vysoká škola ve svém vnitřním předpisu."
Ve Vaší současné situaci je proto nezbytné, abyste zaprvé nahlédl do smlouvy, kterou jste se soukromou vysokou školou uzavřel (a ověřil, zda je zde obsažen Váš závazek hradit poplatky dle příslušného vnitřního předpisu vysoké školy - či obdobný závazek) a zadruhé, abyste získal příslušný vnitřní předpis vysoké školy (v tomto ohledu Vám doporučuji kontaktovat studijní oddělení vysoké školy, popř. toho pracovníka vysoké školy, který Vám vyměřil nedoplatek a doptat se, dle jakého ustanovení jakého vnitřního předpisu se tak stalo).
Pokud jste se však smluvně zavázal hradit poplatky dle příslušného vnitřního předpisu vysoké školy, přičemž v tomto předpise je uvedeno, že poplatky se hradí vždy za celý semestr (bez ohledu na to, kdy je studium ukončeno), nezbude Vám de facto nic jiného, než vyúčtovaný nedoplatek uhradit (druhou možností by bylo nechat se od vysoké školy zažalovat, což však pro částku 16.000,- Kč nestojí za to).
Je však zároveň možné, že budete moci vysokouškolu požádat o prominutí či alespoň snížení vyúčtovaného poplatku (rovněž tyto možnosti by měly být zakotveny v příslušném vnitřním předpise vysoké školy).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.