Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel je diabetik s kardiorenálním syndromem, těžkou polyneuropatií, od 23.10.2019, t. r. pravidelně dialyzován. Má nárok na průkaz ZTP? Podle MPSV nebyl shledán důvod k vydání průkazu ZTP. Děkuji za Vaši zprávu a jsem s pozdravem Terezie.

ODPOVĚĎ:
Podmínky pro vznik nároku na průkaz osoby se zdravotním postižením jsou zakotveny v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Konkrétně dle § 34/1 tohoto zákona platí, že:
„Nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením má osoba starší 1 roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, které podstatně omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra …“
Jelikož průkazy osob se zdravotním postižením se dělí do tří skupin (TP – těžce postižený, ZTP – zvlášť těžce postižený a ZTP/P – zvlášť těžce postižený/průvodce), jsou rovněž podmínky pro získání některého z těchto průkazů rozděleny do tří základních kategorií:
- nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „TP“ má osoba se středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra; středně těžkým funkčním postižením pohyblivosti se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna samostatné pohyblivosti v domácím prostředí, v exteriéru je schopna chůze se sníženým dosahem a má problémy při chůzi okolo překážek a na nerovném terénu; středně těžkým funkčním postižením orientace se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna spolehlivé orientace v domácím prostředí a zhoršenou schopnost orientace má jen v exteriéru;
- nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „ZTP“ má osoba s těžkým funkčním postižením pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra; těžkým funkčním postižením pohyblivosti se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna samostatné pohyblivosti v domácím prostředí a v exteriéru je schopna chůze se značnými obtížemi a jen na krátké vzdálenosti; těžkým funkčním postižením orientace se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna spolehlivé orientace v domácím prostředí a v exteriéru má značné obtíže;
- nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „ZTP/P“ má osoba se zvlášť těžkým funkčním postižením nebo úplným postižením pohyblivosti nebo orientace s potřebou průvodce, včetně osob s poruchou autistického spektra; zvlášť těžkým funkčním postižením pohyblivosti a úplným postižením pohyblivosti se rozumí stav, kdy osoba je při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu schopna chůze v domácím prostředí se značnými obtížemi, popřípadě není schopna chůze, v exteriéru není schopna samostatné chůze a pohyb je možný zpravidla jen na invalidním vozíku; zvlášť těžkým funkčním postižením orientace a úplným postižením orientace se rozumí stav, kdy osoba při dlouhodobě nepříznivém zdravotním stavu není schopna samostatné orientace v exteriéru  (jak to vyplývá z § 34/2 – 4 zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením).
V případě Vašeho manžela je tudíž rozhodující, 1/ zda má jeho onemocnění povahu tělesného, smyslového nebo duševního postižení, 2/ zda má zároveň charakter dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, a 3/ zda toto onemocnění podstatně omezuje jeho schopnost pohyblivosti nebo orientace. Všechny tyto tři podmínky pak musí být splněny současně.
O ne/přiznání nároku na některý z průkazů osob se zdravotním postižením rozhoduje příslušné pracoviště úřadu práce, a to na základě lékařského posudku.
Posudkový lékař je povinen hodnotit:
a/ zdravotní stav a funkční schopnosti fyzické osoby,
b/ zda jde o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav,
c/ zda jde o podstatné omezení schopnosti pohyblivosti nebo orientace a závažnost funkčního postižení  (jak to vyplývá z § 34b/1 zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením).
Pro zjednodušení rozhodování úřadů práce a posudkových lékařů jsou ty zdravotní stavy, které lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace, vyjmenovány v příloze č. 4 vyhlášky č. 388/2011 Sb. Tam uvedený výčet není samozřejmě úplný, obsahuje nicméně taková zdravotní postižení, která nejčastěji odůvodňují přiznání některého z průkazů osob se zdravotním postižením.
Trpí-li fyzická osoba zdravotním postižením, které není uvedeno v příloze č. 4 vyhlášky č. 388/2011 Sb. , bude posudkovým lékařem zkoumáno, kterému ze zdravotních stavů (který je uveden v předmětné příloze) funkční postižení odpovídá nebo je s ním funkčními důsledky srovnatelné.
V současné chvíli Vám doporučuji nahlédnout do přílohy č. 4 vyhlášky č. 388/2011 Sb. a zhodnotit, zda je tam onemocnění Vašeho manžela uvedeno nebo se některé z položek alespoň přibližuje. Toto zhodnocení nejsem schopen provést sám, neboť nejsem lékařem a zároveň ani neznám podrobnosti o zdravotním stavu Vašeho manžela.
Dospějete-li ke kladnému výsledku, může se Váš manžel obrátit na místně příslušné pracoviště úřadu práce s žádostí o přiznání některého z průkazů osob se zdravotním postižením.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 329/2011 Sb. , o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů
vyhláška č. 388/2011 Sb. , o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.