Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2012 jsem byl podle soudu uznán vinným za výtržnictví a ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a odsouzen k podmíněnému trestu 7 měsíců s odkladem na 18 měsíců. 2013 se na mne vztahovala amnetie. Tedy se od té doby, kdy to nabralo právní moci, hledělo a hledí jako na osobu, která nebyla odsouzena.

Ve výpisu z rejstříku trestů ČR již také žádný záznam nemám. Zajímalo by mě, jak je to v případě, kdy bych chtěl vycestovat, jen jako turista do USA? Do USA se musí buď vyplnit ESTA nebo zažádat o vízum. V případě ESTA je tam dotazník, kde je následující otázka s možností odpovědi ano/ne. Otázka zní takto: "Byli jste někdy zatčeni či usvědčeni z trestného činu, který měl za následek závažné škody na majetku nebo vážnou újmu jiné osobě nebo státnímu orgánu? ". Co bych měl zde odpovědět? Nepravdivá odpověď se bere jako trestní čin. Zaprvé jsem tedy podle soudu spáchal ublížení na zdraví, nikoliv těžké ublížení na zdraví. Tedy si myslím, že bych mohl odpovědět NE. A pokud bych žádal o vízum přímo na Velvyslanectví USA v Praze a zeptali by se mi (což je součástí při žádosti o udělení víza), zda-li jsem měl někdy nějakou trestnou minulost, tak mohu odpodědět NE, neměl? , když se na mne vztahuje Amnestie a hledí se na mne tedy tak, jakobych nebyl nikdy odsouzen?? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Jak sám uvádíte, amnestie způsobuje, že se na Vás hledí jako byste odsouzen nebyl. Nicméně otázky jsou tvořeny nikoliv podle českého práva, nýbrž vycházejí z podmínek amerického práva a požadavků USA. Nelze tak úplně zcela srovnávat s požadavky a terminologií českého práva. Za této situace je nejvhodnější toto konzultovat přímo a velvyslanectvím, abyste se tak vyhnul případným nežádoucím následkům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.