Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřel mi otec. Nestýkali jsme se mnoho let. Nyní mám se sestrou zařizovat pohřeb a další věci. Nevíme, jestli máme o smrti nějak informovat matriku, zdravotní pojišťovnu, OSSZ nebo se tyto orgány o smrti mezi sebou automaticky informují na základě třeba úmrtního listu. Nevíme ani, jaké je dědictví, jestli měl závěť a kde bankovní účet. Měli bychom to proaktivně zjišťovat a někde se informovat? Děkuji za odpověď. Helena

ODPOVĚĎ:
Poté, co opustíte příslušný pohř. ústav, kde budete zařizovat pohřeb, navštivte příslušný matriční úřad (musíte mít u sebe občanský průkaz zemřelého, kopii rodného listu (případně oddacího listu) apod. Ohledací list (potvrzení lékaře o úmrtí) na matriku zasílá lékař. Matrika následně vyhotoví úmrtní list a ten zašle během několika týdnů objednavateli pohřbu. Pokud měl zesnulý další doklady, jako vojen. knížku, řidičský průk. apod. tak vše postupně odevzdejte na příslušné úřady.
Pokud chcete nějaké dávky, pak zajděte na sociální odbor úřadu obce s rozšířenou působností, kde získáte informace o případných sociálních dávkách a možnostech další pomoci, na správě sociálního zabezpečení se žádá o přiznání vdovského, vdoveckého nebo sirotčího důchodu a další informace. Dědictví řeší notář, který Vás sám bude kontaktovat.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí pozůstalí oznámit smrt, úmrtí rodiče matrice, zdravotní pojišťovně a okresní správě sociálního zabezpečení OSSZ?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.