Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Z osobních důvodů jsem si v minulosti změnila jméno i příjmení. Nyní mám příležitost pracovat v zahraničí, potřebuji ale vystavit maturitní vysvědčení na nové jméno. Ve škole mi vysvědčení vystavili pouze s dodatkem o změně jména uvedeným na zadní straně. Já ovšem potřebuji duplikát/stejnopis bez uvedení dodatku.

Chtěla jsem se zeptat, jestli je to možné. Když jsem si pročítala paragraf 6, pochopila jsem, že to možné je. Pokud se nemýlím, můžete mi prosím napsat, jak mám postupovat, abych nové maturitní vysvědčení dostala bez údajů o změně jména a příjmení? Předem děkuji za odpověď. Daniela.

ODPOVĚĎ:
S Vaším názorem lze jednoznačně souhlasit. Dle § 4/2 a 6 vyhlášky o některých dokladech o vzdělání totiž platí, že:
- škola je povinna vydat stejnopis maturitního vysvědčení na žádost osoby, které byl vydán prvopis tohoto vysvědčení;
- stejnopis se vyhotovuje na příslušném tiskopisu platném v době vydání prvopisu, popřípadě není-li k dispozici tento tiskopis, vyhotoví se stejnopis na jiném vhodném tiskopisu;
- vydání stejnopisu se zaznamená v příslušné dokumentaci školy;
- pokud se stejnopis vydává z důvodu změny jména nebo příjmení, uvede se na stejnopisu jméno a příjmení žadatele podle stavu ke dni vydání stejnopisu (tedy dle nynějšího stavu) ;
- k žádosti o vydání stejnopisu je žádající osoba povinna přiložit prvopis maturitního vysvědčení a doklady o změně jména nebo příjmení;
- změna jména nebo příjmení se dokládá rozhodnutím příslušného správního úřadu o povolení změny jména a příjmení (popř. jeho úředně ověřeným opisem).

V současné chvíli Vám doporučuji pokusit se škole vysvětlit, že na vydání stejnopisu maturitního vysvědčení s Vaším současným jménem a příjmením máte právní nárok (školu v tomto ohledu poučte o současné právní úpravě, lze totiž předpokládat, že celé nedorozumění pramení pouze z nedostatečné znalosti příslušné právní úpravy).
Pokud nebude škola ochotna přistoupit na Vaše argumenty, můžete se obrátit na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a pokusit se získat jeho písemný právní názor na tuto problematiku:
http://www.msmt.cz/
Lze předpokládat, že seznámíte-li školu s právním názorem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, povede jí to ke změně jejího postoje.
Nebude-li škola ani nadále ochotna postupovat v souladu s vyhláškou o některých dokladech o vzdělání, obraťte se se stížností na její postup ke zřizovateli této školy.
V úvahu přichází samozřejmě i soudní řešení věci, tak daleko však toto nedorozumění, doufejme, nedospěje.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 3/2015 Sb. , o některých dokladech o vzdělání

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.