Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Zajímalo by mě, jestli u dopravní značky parkování pro invalidy s nápisem "RÉSERVÉ" může parkovat kterýkoli invalida nebo pouze ten, pro koho to je vyhrazeno. Předpokládal jsem, že to je pro každého invalidu a nechal jsem tam svého postiženého bratra parkovat (samozřejmě s cedulkou) a na druhý den tam byl výhružnýn dopis, že nám to nechají příště odtáhnout... Předem děkuji za odpověď, Ctirad


ODPOVĚĎ:
Obec může určitá místa pro invalidy rezervovat jen pro určitou osobu. Zpravidla u toho bývá uvedeno číslo SPZ. Pokud není specifikováno, pro koho je parkovací místo vyhrazeno (např. právě číslem SPZ), tak platí, že je pro všechny, kdo mají vozidlo označené příslušným označením pro invalidy. Nemůžete totiž vědět, že bylo parkovací místo vyhrazeno, když to není řádně označeno. § 12 vyhlášky č. 30/2001 Sb. vyžaduje, aby značka reserve obsahovala i údaj o tom, komu bylo místo rezervováno. Pokud je tam pouze značka pro invalidy, může tam Váš bratr parkovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.