Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Navržená novela zákona o rodině podle psychologů i pedagogů pomůže dětem, aby neztratily jednoho ze svých rodičů. „Hlavní význam zákona vidíme v prolomení společenských bariér, kdy děti rozvodem rodičů přichází o své přirozené vzory. Z mnoha výzkumů vyplývá, že většina otců přestane mít zájem o výchovu dětí při prvních překážkách ze strany matky,“ říká k návrhu iniciátor Tomáš Zdechovský. Podle něj se podobná úprava osvědčila v řadě západoevropských zemí i na Slovensku.


Novela zákona umožní častější udílení tzv. střídavé péče, pokud to bude v zájmu dítěte. V současné době skončí v péči obou rodičů po rozvodu pouhá tři procenta dětí, což řadí Českou republiku na poslední místa mezi zeměmi EU. Ze statistik dále vyplývá, že v devadesáti procentech je tíha na výchovu dána na matku dětí, což může mít za následek například přecitlivělost chlapců. „Rodiče by měli mít oba stejnou odpovědnost za výchovu svých dětí a nenechat pouze celou tíhu výchovy na maminkách dětí,“ dodává Zdechovský.

Vliv výchovy

Zahraniční psychologické výzkumy opakovaně potvrzují, že děti vyrůstající v bezkonfliktním prostředí s oběma rodiči mají minimální sklony ke kriminalitě a sociálně patologickým jevům. A to i v případech, že jsou vychovávané rozvedenými rodiči ve střídavé péči.

„Otcové jsou v českém soudním prostředí pořád vnímáni trochu jako rodinná peněženka a matkám je přiřazováno hlavní slovo ve výchově. Věříme, že se nám toto dlouholeté soudní tabu podaří změnit,“ dodává Tomáš Zdechovský, který v nedávné době prolomil neměnnost českého kalendáře, kam dostal jedenáct jmen včetně svého syna Tobiáše.

Zdroj: denik.cz, 9.1.2011

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.