Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Oba dlouhodobě žijeme v Austrálii a máme české i australské občanství. Před 7 lety (2016) jsme při návštěvě Česka uzavřeli manželství. Máme 8 letého syna a 6 letou dceru. Naše manželství je v rozkladu. Oba souhlasíme s rozvodem, ale není nám jasné, kde musíme o rozvod požádat, zda v Austrálii nebo v Česku. Žít bychom chtěli dále v Austrálii.

ODPOVĚĎ:
Podle § 47 odst. 1 zákona č. 91/2012 Sb. o mezinárodním právu soukromém stačí k založení pravomoci českých soudů k řízení o rozvodu manželství, jestliže je jeden z manželů státním občanem České republiky, nebo jestliže žalovaný má v České republice obvyklý pobyt. Vzhledem k tomu, že máte oba české (i australské) občanství, je možné požádat o rozvod i v České republice - rozvod pak bude probíhat podle českých právních předpisů. Je ale zapotřebí počítat s tím, že i když se na všech důležitých věcech s manželem dohodnete, může být vyžadována Vaše fyzická přítomnost u soudu v České republice, což může být časově i finančně náročné. Proto zvažte i možnost rozvodu v Austrálii - australské rodinné právo sice neznám, ale protože máte oba i australské občanství a v Austrálii dlouhodobě žijete, neměl by být rozvod v Austrálii problém. Ale i rozvod v České republice je možný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.