Počet stránek ve webu: 43.234

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné se rozvést bez toho, abychom dostavili k soudu? Samozřejmě chápu, že bychom museli uzavřít předem dohodu o majetku. Děti už jsou dospělé. Děkuji Andrej.

ODPOVĚĎ:
Řízení o rozvod manželství probíhá podle § 383 - 398 zákona č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních. Paragraf 389 odst. 1 tohoto zákona říká, že: K projednání věci soud nařídí jednání, na kterém vyslechne účastníky. Od výslechu účastníků lze upustit, pokud by jeho provedení bylo spojeno s velkými obtížemi. Při jednání vede soud manžele k odstranění příčin rozvratu a usiluje o jejich smíření.
V návrhu na rozvod manželství sice můžete uvést, že oba souhlasíte s rozvodem bez nařízení jednání, ale vzhledem k tomu, že soud postupuje podle výše uvedeného ustanovení, počítejte s tím, že i když už jsou děti schopné živit se samy a na vypořádání společného jmění manželů (SJM) se dohodnete, soud nařídí jednání i v případě tzv. nesporného rozvodu (rozvod dohodou). Z účasti na jednání by Vás omluvil jen vážný důvod (nemoc, hospitalizace v nemocnici apod.). V případě nesporného rozvodu je ale vše zpravidla vyřešeno během jednoho soudního jednání a není tudíž nutná opakovaná přítomnost manželů u soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.