Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych na Vás dotaz ohledně platnosti uzavřeného manželství v zahraničí, v Austrálii, mezi mnou, českým občanem, a českou občankou. K uzavření manželství v Austrálii došlo v roce 2016 a od té doby jsme ho nikdy nedali uznat v ČR na zvláštní matrice v Brně. Po návratu z Austrálie do ČR v roce 2018 jsme se po půl roce rozešli, ale nikdy zneplatnění manželství v Austrálii neřešili.

Nyní jsem se objevil v situaci, kdy jsem požádal mojí současnou přítelkyni o ruku a chtěli bychom se vzít tady v ČR v průběhu příštího roku. Co musím udělat, aby to nebylo případně bráno ze strany ČR jako polygamie nebo ze strany Austrálie? Prosím o pomoc, jak to řešit. Předem děkuji, Gabriel.

 

ODPOVĚĎ:

V bezplatné právní poradně zodpovídáme dotazy pouze v rámci českého právního řádu - proto Vám mohu zodpovědět Váš dotaz pouze z pohledu českého práva, nikoliv z hlediska právního řádu Austrálie. Jestliže jste v minulosti své manželství uzavřené v Austrálii nenechal uznat na zvláštní matrice v Brně a nenechal jste si zde vystavit český oddací list, pak v České republice není toto manželství považováno za platné. Můžete tedy uzavřít nové manželství se svou současnou přítelkyní, žádné sankce ani problémy ze strany České republiky by Vám hrozit neměly.
Problémy by ale mohly nastat ze strany Austrálie, pokud byste tam kdykoliv v budoucnu - byť jen krátkodobě - pobýval. V Austrálii by totiž naopak nebylo považováno za platné Vaše budoucí manželství uzavřené v České republice. Pokud byste chtěl uvést do souladu formální (papírový) stav věcí se stavem skutečným a vyhnout se tak případným problémům ze strany Austrálie v budoucnu, musel byste se nejprve buď rozvést v Austrálii nebo se rozvést v České republice a následně si rozsudek o rozvodu nechat uznat australským soudem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.