Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud zletilé dítě (20 let) bydlí na koleji téměř celý měsíc, započítává se doba strávená (pár dní v měsíci) u matky jako matčin přínos k vyživovací povinnosti? Dítě má alimenty 8.400 Kč od otce a nyní požaduje zvýšení na 10.000 Kč dohodou, pokud otec nebude souhlasit 14.000 Kč soudně. Zřejmě z důvodu, že matka je již po 2. vlastní vinou nezaměstnaná (nyní rozvracení kolektivu) a nemá peníze, aby jí přispívala.

Tudíž spíše matka potřebuje, aby jí veškeré výdaje platil otec. Dcera zřejmě někde na černo brigáduje, bohužel nezjistitelné. Dcera o otce nejeví již 7 let žádný zájem, ozve se výlučně jen v souvislosti s tím, aby věděl, že studuje, aby jí nepřestal platit, jinak jí je úplně jedno, jestli otec žije, hlavně ať platí. Ve vesnici o něm mluví vulgárně bohužel nedokázatelné. V oficiální komunikaci si dává na vulgarity pozor, ví, že by jí to mohlo uškodit.

 

ODPOVĚĎ:
Zletilé dítě má oprávnění požadovat výživné po kterémkoliv z rodičů, a to i soudně. Pokud žije dítě na koleji a v rámci měsíce tráví nějaké dny u matky, je stále bráno, že vyživovací povinnost částečně nahrazuje svou osobní péčí, nicméně u zletilého dítěte je toto skutečně pouze okrajové. Bohužel skutečnost, že se dítě nechová k otci hezky, nemá na vyživovací povinnost vliv. Pokud se nejedná vysloveně o jednání, které je v rozporu s dobrými mravy, soud k této skutečnosti nepřihlíží a výživné vypočítá čistě z možností a schopností otce a jeho životní úrovně vzhledem k doporučujícím tabulkám Ministerstva spravedlnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.