Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je oprávněn otec, který se o dítě nikdy nestaral a vyhýbal se placení výživného, podat žalobu na matku na stanovení výživného soudem pro zletilé dítě studující VŠ? Je to reakce otce na to, kdy studující zletilé dítě podalo žádost o zvýšení výživného otci. Ten se opět snaží udělat vše, aby neplatil a podal žalobu na matku na soudní stanovení výživného a zvýšení matce, která se do plnoletosti o dítě sama starala a platila více, než jeho stále účelově snižované výživné.

Po osamostatnění dítěte matka platí výživné na základě mimosoudní domluvy a na rozdíl od otce má ještě další dítě, o které se stará. Je možné požádat soud, aby považoval žalobu otce za neoprávněnou? Zletilé dítě ji samo nepodalo. DĚKUJI.

 

ODPOVĚĎ:
Jakmile dítě dosáhne zletilosti (a tím i plné svéprávnosti), získává i tzv. procesní způsobilost a v řízení u soudu už jedná samo za sebe. Pokud tedy dítě požaduje po rodiči výživné a nedojde k dohodě, je zapotřebí, aby návrh na určení či zvýšení výživného podalo samo zletilé dítě. Pokud podal návrh otec, je možné, že po matce požaduje výživné i zpětně, tedy za dobu, kdy bylo dítě ještě nezletilé. Za nezletilé dítě totiž žádá výživné ten rodič, který o dítě pečuje.
V tomto případě budou účastníky řízení jak matka, tak i zletilé dítě - soud by tedy měl matku i dítě vyzvat, aby se k žalobě otce vyjádřili. V daném případě doporučuji, aby oba soudu sdělili, že otec v době nezletilosti dítěte ale ani nyní o dítě nijak nepečoval a nepodílel se finančně ani jinak na jeho výchově a výživě, a že tudíž považujete nárok otce na výživné za neopodstatněný. Neumím si představit, že by soud otci v situaci, kdy se otec na výchově a výživě dítěte nijak nepodílel, požadované výživné přiznal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.