Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel si vydělá 66.000 Kč měsíčně, já 1.880 Kč, jsem na rodičovské dovolené RD. O domácnost a dítě se starám v podstatě sama. Naše výdaje za bydlení a domácnost činí cca 30.000 Kč, které hradí manžel.   Jaký mám nárok na finance, které si manžel vydělá?

Klidně si koupí telefon za 24.000 Kč s tím, že jsou to jeho peníze a já na sobě šetřím, protože pro sebe nemám (krom úspor z minulosti) téměř žádné finance. Jaká je jeho vyživovací povinnost vůči mně a lze toto řešit i soudně, případně vymáhat i zpětně v případě rozvodu? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 697 občanského zákoníku říká, že: Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Vyživovací povinnost mezi manžely předchází vyživovací povinnosti dítěte i rodičů. Zjednodušeně řečeno tedy máte právo mít se v manželství po finanční a materiální stránce stejně dobře jako Váš manžel.
Doporučuji tedy manžela požádat, aby - vzhledem k výraznému rozdílu ve výši vašich příjmů - poskytoval výživné jak Vám, tak Vašemu dítěti. Můžete ho také upozornit na to, že pokud se nedohodnete, budete výživné požadovat soudní cestou. Pokud manžel odmítne a dohoda s ním nebude možná, nezbude Vám bohužel nic jiného než podat k soudu návrh na určení výživného. V případě výživného pro Vás a pro dítě se jedná o dva samostatné návrhy - každý y nich musíte podat samostatně. Vzory těchto návrhů najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. V případě výživného pro dítě můžete výživné požadovat až tři roky zpětně, výživné pro sebe ale můžete žádat jen ode dne podání návrhu na soud - výživné pro sebe tedy nemůžete požadovat zpětně.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.