Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dceru (10 let) studující ZŠ, žádné informace ani o dceři ani o matce nemám, soudně určené výživné je zasíláno složenkou na adresu matky. Je mi jasná platba výživného do 18ti let i za předpokladu, že by dcera nestudovala střední školu. Můj dotaz je na dobu po dovršení věku dospělosti.

Dcera je romského původu a dá se předpokládat, že se bude (podle vzoru matky i celé rodiny) vyhýbat zaměstnání i dalšímu vzdělávání, tak jak postupovat, pokud by se vyhýbala zaměstnání čili se nedokázala sama živit (byla by třeba vedena na ÚP a žila například z příspěvků ÚP atd.), avšak soudu tvrdila pravý opak, že není schopna se o sebe finančně postarat sama? Musím i nadále platit výživné? A existuje nějaká finanční hranice, kdy je dítě bráno jako soběstačné? Děkuji za odpověď, Albert.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné živit se samo, žádná jednoznačná věková hranice - například dosažení zletilosti (18 let) - tedy není stanovena. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí ukončením studia dítěte a jeho nástupem do zaměstnání. I v případě, že by se Vaše dcera po ukončení studia zaevidovala na úřadě práce a pobírala jen sociální dávky, neznamená, to že byste byl povinen jí po celu dobu hradit výživné. Pokud by z příjmu ze sociálních dávek zvládla hradit své životní náklady, pak by Vaše vyživovací povinnost vůči dceři mohla skončit. Jestliže ale Vaše dcera bude po ukončení studia dál bydlet s matkou - případně s dalšími osobami, které budou mít vlastní příjem - pak jí ale velmi pravděpodobně nárok na sociální dávky nevznikne.
Pokud dospějete k závěru, že dcera se aktivně nesnaží najít si zaměstnání, můžete následně podat k soudu návrh na ukončení (zrušení) vyživovací povinnosti. Soud pak může po dceři požadovat například to, aby doložila, že si práci aktivně hledá - odpovídá na pracovní inzeráty, rozesílá životopisy apod. Pokud soud dojde k závěru, že dcera si práci aktivně nehledá a že tudíž neusiluje o to, aby byla schopná živit se sama, může Vaši vyživovací povinnost vůči dceři ukončit (zrušit).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.