Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěl bych se zeptat, jak můžu zjistit, do kdy platit alimenty, když se s dcerou nevidím a nic o ní nevím. Již několik let jsem se s dcerou neviděl, je jí 17 let, nevím zda studuje nebo co dělá. Její matka se mnou také nekomunikuje. Alimenty platím řádně a včas. Za chvilku jí bude už 18 a pokud nestuduje a bude chodit do práce, tak bych alimenty platit už nemusel, ale nevím kde zjistit, že už nemusím platit. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné živit se samo. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia dítěte a s jeho nástupem do zaměstnání. Žádný právní předpis ale Vaší dceři neukládá povinnost informovat Vás o tom, zda stále studuje nebo zda už studium ukončila - tuto povinnost by ale Vaše dcera měla vůči soudu.  
Jestliže je Vaší dceři 17 let, pak v případě, že neukončila studium hned po základní škole, velmi pravděpodobně ještě studuje na střední škole. Nejméně do dosažení zletilosti (18 let věku) doporučuji dceři výživné hradit. Po dosažení zletilosti máte dvě možnosti: Dál dceři posílat výživné a doufat, že dcera stále studuje. Pokud s Vámi dcera stále nebude komunikovat, druhou možností je podat k soudu návrh na ukončení (zrušení) Vaší vyživovací povinnosti vůči dceři. Na výzvu soudu pak dcera bude muset doložit, zda stále pokračuje ve studiu či nikoliv. Pokud je ale výživné na dceru stanoveno soudním rozhodnutím, rozhodně nedoporučuji přestat výživné hradit bez dohody s dcerou nebo bez rozhodnutí soudu o ukončení (zrušení) vyživovací povinnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.