Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

16-ti letá dcera je v péči otce, ale nebydlí u něj. Žije u rodičů svého přítele. Má dcera nárok na to, aby jí otec platil výživné, tak jako já, když u něj nebydlí, přesto je v jeho péči? Děkuji Marta.

ODPOVĚĎ:
Oba rodiče mají vůči dítěti vyživovací povinnost do doby, dokud dítě není schopné živit se samo. Vyživovací povinnost tedy končí v době, kdy dítě dokončí studium a nastoupí do zaměstnání. Rodič, který má dítě v péči, zpravidla plní svou vyživovací povinnost tím, že poskytuje dítěti bydlení, stravu, hygienické potřeby apod. Jestliže ale dcera bydlí u rodičů svého přítele a otec jí toto zázemí neposkytuje, pak by měl i otec platit dceři výživné, protože z Vašeho dotazu není jasné, zda a jakým způsobem svou vyživovací povinnost vůči dceři plní.
Pokud se ale Vaše dcera se svým otcem na platbě výživného nedohodne, musel by výživné stanovit soud. Vaše dcera jako nezletilá ale nemůže být sama účastníkem řízení - nemůže sama podat k soudu návrh na určení výživného. Jestliže k dohodě s otcem nedojde, doporučuji obrátit se na orgán sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD), který by mohl Vaši dceru v soudním řízení zastupovat. Při tomto postupu je ale zapotřebí počítat také s tím, že OSPOD bude zjišťovat, proč dcera nebydlí ve společné domácnosti s otcem, který má o ni pečovat a zajišťovat její výživu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.