Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítelův syn bude nastupovat do výchovného centra, protože matka ho nezvládá. Jedná se o dobrovolný pobyt, není nařízeno soudem. Jedná se o státní zařízení. Přítel zasílá výživné každý měsíc 3.500 Kč. Pobyt by měl stát asi 8.000 Kč. Je na dobu 8 týdnů. Matka chce po otci zaplatit výživné + polovinu nákladů na pobyt. A dále chce ještě zaplatit polovinu výdajů, které budou s tímto pobytem spojeny, jako dokoupení potřeb atd. Dítě bude v centru jak na internátě, tudíž doma bude jen o víkendu.

A z toho 2 víkendy je u nás. Můj dotaz zní, může matka požadovat výživné + polovinu výdajů za pobyt, když dítě doma nebude celý měsíc? A požadovat další finance ještě? Nebo jak se tato situace řeší? Děkuji za odpověď Květa.

 

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, zda je výživné, které Váš přítel hradí, stanovené soudním rozhodnutím nebo dohodou rodičů. Jestliže je výživné stanoveno soudním rozhodnutím, rozhodně Vašemu příteli nedoporučuji, aby přestal výživné hradit - a to ani v době synova pobytu ve výchovném centru. Pokud by totiž Váš přítel přestal stanovené výživné hradit, mohla by po něm matka jakýkoliv dluh na výživném vymáhat tzv. výkonem rozhodnutí (exekucí).
Na druhou stranu ale Váš přítel (pokud soudní rozhodnutí neříká něco jiného) není povinen matce hradit žádné náklady nad rámec stanoveného výživného. Záleží tedy pouze na Vašem příteli, zda se bude podílet na úhradě nákladů spojených se synovým pobytem ve výchovném centru či nikoliv. Jestliže je výživné stanoveno dohodou rodičů, pak i úhrada nákladů na pobyt ve výchovném centru je věcí dohody rodičů. V obou případech platí, že matka si nemůže úhradu nákladů na synův pobyt žádným způsobem vynutit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.