Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po rozvodu má moje bývalá žena v péči 16-ti letou dceru, na kterou platím výživné určené soudem. Otázku mám ale na syna (20 let), který na první, ani druhý pokus neodmaturoval. Třetí a poslední pokus k maturitní zkoušce má v květnu 2023.

Syn se zaevidoval na úřadu práce a momentálně pracuje a platí si sám nájem bytu, já žiji jinde se současnou přítelkyní. Je mou povinností syna nadále vyživovat (platit alimenty), v případě, že konečně složí úspěšně maturitní zkoušku a nastoupí na VŠ i přesto, že byl již pracovně, výdělečně činný? Děkuji. S pozdravem Antonín.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem trvá do doby, dokud děti nejsou schopné živit se samy. Tato povinnost zpravidla končí s ukončením studia dítěte a jeho nástupem do zaměstnání. Jestliže syn sice zatím nedokončil studium na střední škole, ale má příjem ze zaměstnání, díky kterému je schopen hradit své životní náklady, může Vaše vyživovací povinnost vůči synovi nyní skončit - nemáte v tuto chvíli povinnost hradit synovi nadále výživné. Jestliže je výživné stanoveno soudním rozhodnutím, doporučuji sepsat dohodu o ukončení výživného raději písemně. Pokud by syn s ukončením placení výživného z Vaší strany nesouhlasil, musel by sám podat k soudu návrh na určení výživného a přesvědčit soud, že není schopen živit se sám.
Pokud ale Váš syn nakonec úspěšně odmaturuje a bude pokračovat ve studu na vysoké škole, může být situace jiná. Bude záležet také na to, zda syn bude studovat v prezenčním studiu, kdy je vyžadována každodenní přítomnost na přednáškách a možnosti výdělku jsou tudíž omezené, nebo zda půjde o kombinované studium, při kterém je možné vykonávat zaměstnání. Pokud by syn studoval v prezenčním studiu, zvyšoval by si svou kvalifikaci, zlepšoval by tím možnosti svého uplatnění na trhu práce a jeho příjmem by byly pouze občasné brigády, mohla by být Vaše vyživovací povinnost vůči synovi obnovena a Vám by opět vznikla povinnost platit synovi výživné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.