Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera má soudem určené výživné na 2 děti 9.000 Kč. V 6/2022 je dostala zaplacené naposledy, od té doby jí manžel poslal 2x po 5.000 Kč. Po rozvodu pracoval v Německu a pobíral přídavky na 2 děti 10.000 Kč, o které si dcera musela žádat. Dostal je na svůj účet a zaplatil z nich určené alimenty, takže ze svého příjmu nedával nic a ještě si 1.000 Kč ponechal.

Nyní tedy za 7 měsíců zaplatil 10.000 Kč. Prý dcera nemůže podat trestní oznámení, jelikož neuplynula doba bez úhrady 4 měsíce. Jde mi o to, jakou cestou lze vymáhat dlužné výživné. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vaše dcera v posledních sedmi měsících obdržela dvakrát nižší výživné a dalších pět měsíců žádné výživné, pak v tomto jednání lze spatřovat trestný čin zanedbání povinné výživy. Paragraf 196 trestního zákoníku totiž říká, že: Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Jestliže tedy Vaše dcera déle než čtyři měsíce (tedy nejméně pět měsíců) neobdržela výživné, může se obrátit na policii a podat trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy. Podání trestního oznámení sice může zlepšit platební morálku dceřina bývalého manžela, ale nemusí se tak stát vždy.
Proto je účinnější obrátit se se žádostí o vymáhání dlužného výživného rovnou na soudního exekutora. Jejich seznam najde Vaše dcera na stránkách Exekutorské komory - zde: https://www.ekcr.cz/seznam-exekutoru - v seznamu si může dcera vyhledat exekutora blízko jejího bydliště. Exekutor pak na základě rozsudku o výživném a informaci o aktuální výši dlužného výživného podá k soudu exekuční návrh a soud nařídí provedení exekuce. Soudní exekutor pak může bývalému manželovi zablokovat bankovní účet, nařídit provádění srážek ze mzdy, v případě dluhu na výživném i pozastavit řidičské oprávnění, pokud ho bývalý manžel nepotřebuje k výkonu svého zaměstnání. Exekuční řízení může být vedeno nejen pro dlužné, ale také pro řádné výživné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.