Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat na výživné pro zletilou dceru. Dcera je ve střídavé péči, studuje vysokou školu, do 18 let bylo výživné stanoveno následovně 5.000 Kč otec - 1.000 Kč matka - otec posílal rozdíl 4.000 Kč na účet matky. Nyní chce otec posílat peníze přímo dítěti a zajímá v jaké výši má být výživné zasíláno - 5.000 Kč od otce a 1.000 Kč od matky? Děkuji Běla.

ODPOVĚĎ:

Zatímco střídavá péče skončila dnem, kdy dcera dosáhla zletilosti - od 18 let věku se může sama rozhodnout, s kterým rodičem (ne) chce žít a/nebo s kterým rodičem se (ne) chce stýkat a jak často - Vaše vyživovací povinnost vůči dceři trvá do doby, dokud dcera nebude schopná se sama živit. Jestliže je dcera již zletilá, náleží výživné přímo jí, je tedy v pořádku, pokud chce otec posílat peníze rovnou na její účet. Pokud v mezičase nedošlo ke změně výše výživného - nebylo vydáno soudní rozhodnutí, které by výši výživného změnilo - doporučuji, aby otec posílal dceři na účet částku 5 000 Kč a matka 1 000 Kč. Pokud dcera nebude s výší výživného souhlasit a vy nebudete ochotní jí vyšší výživné poskytnout, bude se muset dcera s návrhem na zvýšení výživného obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.