Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych vědět, jak je to s placením výživného ze strany matky. Skutečnosti jsou následující: Matka odešla, když jsem se narodil, žádné výživné nikdy neplatila, asi někde existuje nějaký výměr o výživném, ale ten není k nalezení. Kontakt s matkou byl minimální, za celý život asi 3x.

Otec se o mě staral do doby jeho smrti (cca před 13 lety - 2007), od té doby jsem byl do 18 let v pěstounské péči své tety (sestry mého otce). Momentálně studuji v navazujícím magisterském studiu na ČVUT, chybí mi rok do absolvování. Pobírám zároveň sirotčí důchod kvůli smrti otce v hodnotě cca 6.200 Kč. Zároveň u toho pracuji na plný - zkrácený úvazek se mzdou cca 17.000 Kč. Veškeré výdaje si platím sám, žiji v bytě s partnerkou. Matka mě 01/2020 kontaktovala. Konverzace neprobíhala zrovna v příjemném duchu. Dnes (19.08.2020) jsem se pokusil o domluvu vzhledem k výživnému - né spíše kvůli penězům, ale považuji za morálně nezodpovědné a špatné, že můj otec věnoval svému dítěti vše, zatímco ona nic a odmítá odpovědnost.   Matka zároveň tvrdí, že můj sirotčí důchod je její výživné a že ho platí státu. Toto považuji za nereálné. Matka se momentálně dlouhodobě zdržuje na území Irska. Děkuji za Vaši odpověď, Václav.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste byl v minulosti svěřen do pěstounské péče své tety, je pravděpodobné, že soud v té době stanovil Vaší matce povinnost platit výživné. Povinný rodič (matka) v takových případech hradí výživné úřadu práce (státu), který Vaší tetě vyplácí pěstounské dávky (odměna pěstouna, příspěvek na úhradu potřeb dítěte apod.). je tedy možné, že Vaše matka skutečně v minulosti hradila výživné státu, aniž byste o tom věděl. Dosažením zletilosti máte ale právo na to, aby výživné bylo vypláceno přímo Vám.
Pokud byste výživné chtěl nyní řešit, je otázkou, zda Vám v současné situaci vyniká na výživné nárok. Vyživovací povinnost rodičů totiž trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Pokud byste chtěl po matce požadovat výživné, musel byste soudu prokázat, že nejste schopen se sám živit, což vzhledem k výši Vašeho příjmu a skutečnosti, že si veškeré výdaje hradíte sám, může být obtížné. Vzhledem k tomu, že Vaše matka dlouhodobě žije v Irsku, doporučuji případný postup ohledně vymáhání výživného konzultovat s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí se sídlem v Brně - www.umpod.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.