Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelem žijeme ve společné domácnosti a vychováváme dvě děti 9 let a 1 rok. Nyní jsem v situaci, kdy jsem na rodičovské a nestačí mi finanční prostředky. 2018-2020 mi začal dávat, po naší dohodě, částku 2.000 Kč na první dceru. Tyto peníze mi bez varování 03/2020 sebral z důvodu, že jsem mu přestala vařit a nakupovat.

Nezajímá ho, že můj příjem klesl o polovinu a tím se samozřejmě musíme uskromnit, pokud se finančně nebude víc podílet. Naše dohoda, když ještě nebyly děti, byla taková, že on platí bydlení a já jídlo a domácnost. Jenže komfort se snížil pouze mě a dětem. On si nakupuje potřeby pouze pro sebe a je úplně v klidu. Jeho příjem je 32.000 Kč čistého měsíčně a uplatňuje odpočet na děti. Údajně mu žádné peníze nezbývají a bere z rezervy. Ale zároveň šetří peníze sobě a dětem. V tomhle mu nevěřím už jen z důvodu, že se vždy vyhýbal odpovědím na mé dotazy ohledně konkrétních částek za veškeré výdaje, výši platu a spoření. Mě po zaplacení poplatků za můj telefon, stravné do školy a náklady na pleny a mléko, zbyde z rodičovské 4.000 Kč na jídlo a domácnost pro celou rodinu. Z téhle částky musím ještě počítat s náklady na ošacení na první dceru. Diskuse s ním nemají smysl a vždy se mi vysměje. Chtěla bych poradit, zda je možné obrátit se na soud, který by mu výživné vyměřil. A to i přesto, že bydlíme společně a on platí náklady s bydlením spojené. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Rodiče mají vůči dětem vyživovací povinnost do té doby, dokud děti nejsou schopné se samy živit. Váš přítel je tedy povinen hradit Vám výživné na obě děti. Částka 2 000 Kč na dvě děti je vzhledem k uváděné výši přítelova příjmu rozhodně nedostatečná. Jestliže nejste manželé, máte kromě výživného pro děti právo také na to, aby Vám partner do dvou let věku mladšího dítěte poskytoval výživné pro Vás jakožto neprovdanou matku. O toto výživné můžete žádat i zpětně, tedy od narození Vašeho mladšího dítěte.
Jestliže dohoda s otcem dětí není možná, podejte k okresnímu soudu v místě bydliště dětí návrh na určení výživného pro děti a k okresnímu soudu v místě bydliště otce dětí návrh na určení výživného pro Vás jakožto neprovdanou matku. Vzory takových návrhů najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jejich sepsáním mohou pomoci pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě bydliště dětí nebo pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Za podání návrhů se neplatí soudní poplatky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.